Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Eseje

Evropský kabát

Tenkrát ještě keltský tygr řval

  • Autor: Globe Media /  Reuters
• Autor: Globe Media / Reuters

V polovině sedmdesátých let náhoda chtěla, že jsem sdílel nemocniční pokoj s jedním irským farmářem. Oba jsme měli za sebou lehkou operaci – on slepé střevo, já kýlu – a těch pár dnů společné rekonvalescence uběhlo velmi příjemně.

Byl to chytrý chlapík, tento Mr. Agricola, a díky němu jsem všelicos pochopil, nejen o kravách a obilí. Například byl výjimečný odborník na Evropské hospodářské společenství – tak se to tehdy jmenovalo –, které v té době právě přijalo Irsko mezi sebe. Byl, pochopitelně, specializovaný na zemědělské dotace, o nichž mi vyprávěl s nevěřícně labužnickým úžasem. Tolik peněz jen tak, stačilo jen natáhnout dlaň!

Pana Agricolu propustili o den dříve než mne. Poprvé jsem ho uviděl v jeho oblečení a velmi na mne zapůsobil střih jeho mohérového obleku, jakož i lesk italských bot. Skutečnou korunou celého oděvu však byl parádní, ušlechtilý kašmírový kabát.

Dal jsem najevo svůj obdiv a můj nemocniční kolega se mi – poněkud zahanbeně – přiznal, že za něj dal dva tisíce liber. Polkl jsem naprázdno. Byl jsem totiž právě na suchu. V tom čase by taková suma stačila například jako záloha na nový dům. Panu Agricolovi se kolem mezery mezi zuby rozlil blažený a současně vychytralý úsměv. „Požehnaný Brusel!“ zašeptal mi radostně, než odešel.

Tolik peněz úplně zbytečně. Protože, co jsme s nimi udělali? Průmysl zažil rozmach, aspoň na nějaký…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 49 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].