Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Vodrážkování

Tah po úsporách by nám neměl zatemnit zdravý rozum

  • Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer
• Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer

Česko dostalo minulý týden několik zpráv, které vedou k většinové středopravé vládě, o níž zastánci radikálnějších reforem vždycky snili. Zaprvé prezident svěřil jednání o kabinetu šéfovi ODS, která má větší šanci sestavit vládu, a nikoli vítězné sociální demokracii. Podstatné také je, že pozice pravděpodobného premiéra Petra Nečase uvnitř ODS je zřejmě navzdory rekordnímu propadu této strany pevná. To je důležité i proto, že na Nečasově důvěryhodnosti dnes do značné míry stojí ochota malých stran jít s ODS do koalice. A do třetice – nováček v politice Věci veřejné už poměrně jasně řekly, že do vlády chtějí. Čekat se sice dají různé vrtochy v podobě trvání na detailech ve volebním programu, na tom však není a priori nic špatného, pokud bude ODS tlačena ke kompromisům.

Na jednu věc ovšem stojí za to upozornit zvlášť: tyto volby měly silná témata v čele s dluhy a korupcí. Rizikem středopravé koalice tedy je, nakolik budou ostatní agendu podřizovat právě těmto prioritám. Dobře se to dá ukázat na úvahách budoucí koalice o rušení ministerstva životního prostředí.

  • Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer
• Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer

Pro, nebo proti klientelismu?
Prakticky všechny důležité strany před volbami mluvily o redukci počtu úředníků a o reformě státní správy. Nejde o jedno a totéž. Vyhodit lidi a omezit vládní posty je v zásadě jednoduché. Skutečná reforma státní správy však spočívá v důsledné analýze jednotlivých…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 49 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].