Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Anketa

Anketa: Považujete podezření na únik dat týkajících se kontroly ČEZ z antimonopolního úřadu za natolik vážné, že by měl být odvolán jeho šéf Petr Rafaj?

Oldřich Vojíř • Autor: Milan Jaroš
Oldřich Vojíř • Autor: Milan Jaroš
  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

OLDŘICH VOJÍŘ

ODS, předseda hospodářského výboru sněmovny

Tvrzení o úniku dat z ÚOHS vychází od kontrolorů z Evropské komise, kteří zároveň konstatovali, že se pokusí vyhledat zdroj úniku. Pokud se prokáže, že informace o kontrole unikla z ÚOHS, pak je nezbytně nutné nalézt zdroj úniku a postupovat velmi přísně v jeho potrestání. Poslanecká sněmovna Parlamentu ČR může do tohoto případu zasáhnout pouze nepřímo, neboť ÚOHS je chápán jako nezávislá instituce. Šetření by mohl zahájit kontrolní výbor PSP ČR. Vše ale záleží na dostatku podložených informací. Odstoupení či odvolání šéfa ÚOHS není možné požadovat, pokud neexistují nezvratné důkazy o pochybení úřadu či přímo pana předsedy.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

CYRIL SVOBODA

předseda KDU-ČSL

Únik informací z ÚOHS je nepřijatelný a alarmující. Poškozuje důvěryhodnost naší země. Jsem šokován, že se šéf úřadu Petr Rafaj k selhání svého úřadu nepostavil čelem a nevyvodil důsledky pro zaměstnance úřadu i pro sebe samého. Pokud učinil opatření a vedl k odpovědnosti ty, kteří únik informací zavinili, pak by měl informovat veřejnost. To se dosud nestalo. Postoj Petra Rafaje budí dojem, že se snaží vinu svého úřadu zamést pod koberec.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

MIROSLAV KALOUSEK

první místopředseda TOP 09

Veškeré informace, které mám, jsou pouze zprostředkované z médií. V tuto chvíli se jedná o neověřené podezření a nelze říct, že se tak skutečně ony věci staly. Zatím se tedy jedná pouze o podezření, které by mělo být řádně prověřeno.
Co se týče odvolání šéfů například antimonopolního úřadu stejně jako NKÚ, jsou odvolatelní pouze na základě přesně vyjmenovaných zákonných důvodů, tj. ne na politickou objednávku, což je jedině správně, neboť jen tak jsou jejich posty nezávislé. Tudíž pokud to shrnu, nejprve musí být zcela jasně prokázáno, že se tak věci staly, a na základě toho pak může být – pokud budou zákonné důvody k odvolání naplněny – šéf ÚOHS odvolán. V této chvíli se jedná pouze o spekulace.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

JERONÝM TEJC

ČSSD, šéf sněmovní komise pro kontrolu BIS

Pokud jsou vyslovena v této chvíli jenom podezření, v žádném případě není doba na jakékoli závěry, tedy ani na odvolání šéfa antimonopolního úřadu Petra Rafaje.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 50/2009 pod titulkem Anketa: Považujete podezření na únik dat týkajících se kontroly ČEZ z antimonopolního úřadu za natolik vážné, že by měl být odvolán jeho šéf Petr Rafaj?