Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Blogy

Blogy

Zahalte si tvář
Včera jsem natrefila na inzerát: „…jedná se o slušný podnájem v penzionu … chlapci a děvčata bydlí zvlášť … věková hranice maximálně 33 let … nebereme cizinky a cizince!!! … u nás se nemusíte bát…“ Odmítám přemýšlet, proč si nikdo starší než Kristus v tomhle penzionu neškrtne, a hledím na to xenofobní sdělení: nebereme cizince, nemusíte se bát…
Strach nás dusí, svazuje, ochuzuje ve všech směrech, stojí nás spoustu peněz, okrádá o svobodu. Blbneme z toho na kvadrát. Jankovatíme. Ukázkový příklad je absolutní zákaz maskování účastníků shromáždění.
Ono to na první pohled vypadá logicky. Kdo nemá špatné úmysly, nemá co tajit. A pokud se rozhodne vyjádřit svoje názory veřejně, nemá si co zakrývat tvář. To by přece byla zbabělost, srabárna. „Pokud se někdo hlásí k nějaké myšlence a demonstruje za ni na veřejnosti, proč by to měl dělat anonymně?“ argumentoval autor této změny František Bublan loni v létě.
Jenže ono to stojí jinak. Jako bychom zapomněli, že se neshromažďují jenom extremisté a že valná většina shromáždění je pokojná. Mediální humbuk kolem nácků úplně potlačil skutečnost, že lidé mají právo na anonymitu, a převážilo předjímání nekalých úmyslů. Zvítězil strach.
MAHDALOVA.BLOG.RESPEKT.CZ

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].