Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura

Hudba

Hudební novinky

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Autor fotografie: Profimedia.cz, http://www.profimedia.cz • Autor: Respekt
Autor fotografie: Profimedia.cz, http://www.profimedia.cz • Autor: Respekt

Pat Metheny Trio

Day Trip

Nonesuch / Warners

Lyrický i efektně virtuózní jazzový kytarista tentokrát oslňuje střídměji, v triu (Christian McBride – kontrabas, Antonio Sanchez - bicí). Nechybí skladba na památku obětí hurikánu Katrina, hlavní sdělení je ale v pocitech, vpletených do melodií a vsáklých do zvukových barev.

Fermata

Live v Klube za zrkadlom

Etna Production

Klasikové slovenského instrumentálního rocku vloni v říjnu konečně natočili živé album. Baskytara a basové pedály Fedora Freša mohutně duní, „matematické“ struktury a vědecká inspirace (Dr. Gamow) se překvapivě pojí se současným postrockem.

Gnu

Album Epochal

Silver Rocket

Nikdo neumí popsat katalog Silver Rocket jako Silver Rocket: „Obě basy burácej jako nikdy, geniální kytara je omotává jako pavouk a všechno stojí na pevnejch kořenech nejlepších bicích na světě. A do toho všeho zazní gong, kterej vás uzemní jako démon Kabuki. Třetí deska týhle kapely je jako rozložitej strom: jednou se zapletete do jeho větví, a už není úniku.“

Shocking Pinks

DFA / EMI

Producenti kolem dance-punkových hvězd LCD Soundsystem klestí cestu ke globálnímu věhlasu novovlnému rocku z Nového Zélandu. Stručný špinavý zvuk jednočlenného projektu má grácii, obsah písní je v kontrastu k němu často romanticky depresivní. Album je výběrem z nahrávek, které se na domovském ostrově staly klasikou.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].