Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Česko

Po blatníky v krizi

Škodovácké couvnutí z ohlášené krkonošské expanze v sobě nese čitelný vzkaz: světová finanční krize je tady a spolu s ní se Češi musejí připravit na omezení investic a propouštění. Překvapivě se však zároveň s touto černou vyhlídkou objevují už i výzvy a nápady, jak z té blížící šlamastiky ven.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Fotografie: Nezavřou, ale stejně to teď bude bolet. (Továrna ve Vrchlabí) - Autor: Milan Jaroš • Autor: Respekt
Fotografie: Nezavřou, ale stejně to teď bude bolet. (Továrna ve Vrchlabí) - Autor: Milan Jaroš • Autor: Respekt

Měla to být největší investice v historii města, teď už je ale jasné, že pětadvacet miliard na novou fabriku Škoda do Vrchlabí nikdy nedorazí. A co víc, místní teď mají strach, že během několika let se mohou zavřít nadobro i brány stávající továrny.

Škodovácké couvnutí z ohlášené krkonošské expanze v sobě nese čitelný vzkaz: světová finanční krize je tady a spolu s ní se Češi musejí připravit na omezení investic a propouštění. Překvapivě se však zároveň s touto černou vyhlídkou objevují už i výzvy a nápady, jak z té blížící šlamastiky ven.

Co s námi bude dál?

Když němečtí majitelé Škody přemýšleli, jak reagovat na citelný propad zájmu o svá auta způsobený světovou finanční krizí, padla logicky první volba na omezení nově chystaných investic. První na ráně se přitom ocitla vrchlabská pobočka, do jejíž modernizace Volkswagen ještě před několika týdny plánoval investovat dvacet pět miliard korun (především na spuštění nového vozu Up!).

Konec těchto plánů zpečetil argument, který zdejší politici až dosud skloňovali jako hlavní protikrizovou obranu – a sice to, že Česko stále drží svoji korunu namísto přijetí eura. „Kurz koruny je nestabilní a kvůli výkyvům bychom mohli pořádně prodělat,“ vysvětlili konec plánů na vrchlabskou investici šéfové Volkswagenu.

Jestli dojde k propouštění a jak velkému, nebo zda a o kolik se ve vrchlabské…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 55 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].