Často hledáte, jak…
Obálka vydání 45/2008
45/2008 • 1.–8. 11. 2008

ODS po levém háku

Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer

Kultura

Alois Nebel: Národní sport

Jaromír 99, Jaroslav Rudiš

Komiks Alois Nebel

Proutníkova noční můra

Jan Gregor

Poslední léta minulého století přála filmům zabývajícím se unikající povahou lidské identity, nejasnou hranicí mezi snem a bděním, vztahem mezi virtuální a takzvaně normální realitou. Do zjitřeného ducha konce milénia se v roce 1997 skvěle trefil Alejandro Amenábar s filmem Otevři oči.

Výtvarné umění

Jan H. Vitvar

Zajímavé výstavy

Hudba

Pavel Klusák

Hudební novinky

Nové písně kosmické

Karel Veselý

Naší internetové éře se daří zpochybňovat jednoduchou přímku dějin populární hudby. Posloupnost stylů a vlivů, která se donedávna zdála neproblematická, se komplikuje: stačí kliknout myší a v časech snadné přístupnosti se lze přenést do kteréhokoli stylu.

Konference o konferenci

Magdaléna Platzová

První liblická konference se stala v 70. a 80. letech legendou, u nás i na Západě. Ale proč? A jak vlastně „tání“ souviselo se spisovatelem, který byl v době jejího konání dávno mrtvý? Hlavně na to se ptali účastníci setkání, které se minulý týden – čtyřicet pět let poté – konalo opět v Liblicích.

Novinky

Respekt

Knižní novinky

Cestopisy bloudění

Jiří Vančura

Paměti novináře Čs. rozhlasu a později českého vysílání Svobodné Evropy v Mnichově Slávy Volného, komunistické funkcionářky a signatářky Charty 77 Marie Švermové a studie italského historika Francesca Caccama.

Nepřekonaný „Lagarde-Michard“

Jovanka Šotolová

Stejně jako několika českým generacím studentů při slově matematika naskočí „Běloun“, tak každý Francouz, který prošel střední školou, ví, co je „Lagarde-Michard“. Výuka literatury ve Francii se dlouho bez těchto šestisvazkových dějin zahrnujících období od středověku až po 20. století neobešla.

Zločin v chrámu konzumu

Mariana Housková

Prvotinu britské autorky Catherine O’Flynnové (1970) Co se ztratilo vydalo roku 2007 nezávislé nakladatelství Tindall Street Press, poté co dvacet jiných nakladatelství rukopis odmítlo. Kniha byla vzápětí nominována na řadu prestižních cen, získala cenu Costa za nejlepší prvotinu a kritici i čtenáři o ní mluví s nadšením. Ve výborném překladu Richarda Podaného si ji teď můžeme přečíst i v češtině.

Víc než stavění

Karolína Vránková

Je to už druhé bienále v Benátkách za sebou, kdy se architekti dívají na stavění z odstupu. V roce 2006 zkoumali města a jejich fungování, expozice byly plné demografických předpovědí a grafů. Tentokrát jsou výstavy mnohem hravější, přinášejí utopické koncepty i vtípky.