Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Vaše otázky

Proč se nekonají olympiáda a paralympiáda dohromady?

Souběžné konání olympijských a paralympijských her by nebylo organizačně, technicky zvládnutelné.

Ráda bych se zeptala, proč se paralympijské hry a olympijské hry nekonají zároveň? Nenapomohlo by se tak lepší integraci osob s handicapem? Dále by mě zajímalo, zda jsou paralympijským vítězům a vítězkám vypláceny stejné finanční odměny za medaile jako olympijským sportovcům a sportovkyním? Pokud nikoliv, jak je toto zdůvodněno?

MGR. TEREZA KYNČLOVÁ, HRADEC KRÁLOVÉ A PRAHA

Ptali jsme se David Šnajdra, sportovního manažera Českého paralympijského týmu:

Je to tak, že souběžné konání olympijských a paralympijských her by nebylo organizačně, technicky zvládnutelné. Olympiády se účastní 10 000 sportovců a k nim řada doprovodů, paralympiády 4000 sportovců a k nim zhruba stejný počet doprovodů. Tréninkové a soutěžní programy ve většině sportů trvají jak na olympiádě, tak i na paralympiádě od rána do večera; musela by existovat vždy dvě rovnocenná sportoviště, pracovat dvojnásobný počet činovníků, rozhodčích, technické čety, dvě stejně velké ubytovací vesnice.

Závody ve sloučených kategoriích nepostižených a handicapovaných lze navíc provést jen ve velmi mizivém počtu disciplín a skupin postižení (např. v atletice, plavání, lukostřelbě, střelbě apod.), ale k tomu by nebyla zcela určitě ani vůle a ochota. Takový projekt by podle mě mediální zájem spíše tříštil, než zvýšil, přičemž ve stínu by zůstala paralympiáda.

S tím souvisí i otázka výše odměn. V českém sportovním prostředí jsou odměny za medaile na paralympiádě výrazně nižší než za olympijské medaile a je to odrazem konkurence (náročnosti zisku medaile), počtu sad medailí (na paralympiádě je více kategorií podle druhu a stupně postižení, nižší počet účastníků) a z toho vycházejícího zájmu médií a sponzorů. Porůznu sice slýchám, že v té a té zemi mají paralympionici odměny údajně stejné jako olympionici, ale tomu spíše nevěřím.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].