Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Domov

Praha chce létat

Toto je příběh kmene domorodců z okraje Prahy, který se snaží udržet mocného nepřítele za obzorem svého domova. Jde o miliardy, spravedlnost – a pražské letiště.

Fotografie: Vzhůru na soud! (Nebušičtí podepisují svoji hromadnou žalobu) • Autor: Respekt
Fotografie: Vzhůru na soud! (Nebušičtí podepisují svoji hromadnou žalobu) • Autor: Respekt

Toto je příběh kmene domorodců z okraje Prahy, který se snaží udržet mocného nepřítele za obzorem svého domova. Jde o miliardy, spravedlnost – a pražské letiště.

Jistota je jistota

V salonku nebušické restaurace U Ády je plno. Ale na velkou zábavu to nevypadá – lidé přicházející v zástupu se spořádaně střídají nad jakýmisi lejstry a přidávají na ně svůj podpis. Je lednový víkend a obyvatelé Nebušic, vesnice na samých hranicích Prahy, podepisují plnou moc právníkovi, aby je vedl do boje proti magistrátu. Jeho úředníci a zastupitelé totiž až dosud ignorovali připomínky Nebušických ke stavbě nové přistávací dráhy pro ruzyňský aeroport. Lidé ze vsi mají strach, že tahle věc zásadně a k horšímu promění jejich život. Proto by chtěli jednat alespoň o tom, aby při ní byly dodržovány všechny zákony a ekologické předpisy. Toho zatím nemohou dosáhnout.

Všechno to začalo už před lety, kdy si rodina pražského právníka Jana Holuba postavila v idylických Nebušicích dům. Pan Holub se pak s překvapením dozvěděl, že existují nějaké snahy oprášit starý komunistický plán, který by mu novou ranvej ruzyňského letiště přivedl málem až pod okna. Začal se o věc zajímat. A když na magistrátu zjistil, že se opravdu připravuje změna územního plánu, začal jednat. Před třemi lety se spojil s právníky z Ekologického právního servisu. Svolali schůzi, na kterou přišlo na tři sta lidí, a po řadě…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 89 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].