Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Domov

Češi opouštějí televizní gauč

Televizní magnáti začínají přemýšlet, čím odrazují své diváky. Ti totiž stále méně sledují nejen zprávy, ale i další nabídku z koše televizního vysílání.

Tuzemská mediální scéna má nový trend: méně lidí u televize.

Televizní magnáti začínají přemýšlet, čím odrazují své diváky. Ti totiž stále méně sledují nejen zprávy, ale i další nabídku z koše televizního vysílání. Podle výzkumu agentury Media Research, která měří v celé Evropě popularitu TV kanálů, poklesla v Česku letos za první čtvrtletí sledovanost celoplošných televizí v porovnání s loňskem v průměru o více než desetinu. Nejhůř na tom je Prima, nejlíp ČT, ale nejzajímavější je, že celkově jde o zatím největší propad. Co se to s námi děje? Češi jsou bohatší a vybíravější. A jedním z důvodů může být i fakt, že televize jsou nudné a věnují moc času reklamám.

Šéfy největších televizí ty zprávy neznepokojují (nebo se alespoň tak tváří). „Česká televize nevnímá pokles sledovanosti jako významný,“ říká mluvčí ČT Martin Krafl. Podle mluvčího Primy Ladislava Pavlíka nejde o nic nového. K podobnému poklesu došlo už před dvěma lety ve Skandinávii a dalších oblastech Evropy. „Nyní opět dochází k návratu diváků k obrazovkám. Předpokládáme, že se takováto cykličnost v chování diváků projevuje i na našem televizním trhu,“ říká Pavlík. Také šéf TV Nova Petr Dvořák vidí ochabující vlnu diváků jako součást západoevropského trendu.

Proč ale z celé Evropy klesá sledovanost nejvíce právě v Česku? Vlastní vysvětlení televize zatím nenabízejí (na konferenci Digizone si výkonný ředitel Primy Petr Chajda v této souvislosti povzdechl,…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 44 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].