Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Civilizace

Záhadný startovní výstřel

Poručit stromům, kdy mají kvést? Pro toho, kdo zná tajemství florigenu, to nemusí být nemožné.

Fotografie: Poručit stromům, kdy mají kvést? Pro toho, kdo zná tajemství florigenu, to nemusí být nemožné. - Autor: Profimedia.cz/Corbis, www.profimedia.cz • Autor: Respekt
Fotografie: Poručit stromům, kdy mají kvést? Pro toho, kdo zná tajemství florigenu, to nemusí být nemožné. - Autor: Profimedia.cz/Corbis, www.profimedia.cz • Autor: Respekt

Vypadá to jako triviální problém: rostlinou musí putovat nějaký poslíček, který doručí na vrchol stonku zprávu o tom, že má vzniknout květ. Totožnost záhadného poslíčka se ale nedařilo odhalit dlouhých 70 let. Povedlo se to až nyní – možná. Příběh o tom, jakými cestami se pátrání ubírá, přitom leccos vypovídá o dnešní biologii a vědě vůbec.

V polovině dubna publikoval prestižní vědecký časopis Science hned dva články, které ohlašují, že se podařilo najít nový rostlinný hormon. Tedy látku, která se v organismu tvoří v nepatrném množství, přesto však důležitým způsobem ovlivňuje jeho činnost. A není to hormon jen tak ledajaký. Má jít o téměř mytický florigen, spouštěč kvetení rostlin. Všechny předchozí pokusy nalézt florigen ovšem selhaly. Podařilo se to tentokrát?

Hledání mechanismů, jimiž rostliny řídí kvetení, není zábava, kterou by si vymysleli nepraktičtí badatelé odtržení od reality. Má obrovský praktický význam. Nejde ani tak o vytváření dokonalejších růží či karafiátů; zemědělské plodiny také kvetou – a na správné regulaci tohoto procesu závisí, zda budeme mít co jíst.

Objevy publikované ve Science tedy v rostlinné biologii aspirují na objev roku, ne-li desetiletí. Spolu s nadšením se však ozývají i hlasy nabádající k opatrnosti.

Máme ho!

V devatenáctém století se fyziologové domnívali, že rostliny vykvetou, poté co dorostou do jisté minimální…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 49 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].