0:00
0:00
Astrounat Brázda
Odvaha nejen číst

Kultura29. 4. 20075 minut

Revoluce za dobrou cenu

Nahlížet na okolní svět skrze hudbu a texty Bright Eyes byla jen málokdy procházka rozkvetlou zahradou.

Jana Kačurová
Fotografie: Talent Boba Dylana, nebo anonymního studentíka? Conor Oberst - Autor: Universal Music • Autor: Respekt
Fotografie: Talent Boba Dylana, nebo anonymního studentíka? Conor Oberst - Autor: Universal Music
Fotografie: Talent Boba Dylana, nebo anonymního studentíka? Conor Oberst - Autor: Universal Music • Autor: Respekt

Nahlížet na okolní svět skrze hudbu a texty Bright Eyes byla jen málokdy procházka rozkvetlou zahradou. Už jejich debut z roku 1998 Letting Off the Happiness byl z velké části zdánlivě nedbalou, ale účinnou kulisou k depresi, v níž nás krajinou smutku a melancholie provázel naléhavý vokál frontmana kapely Conora Obersta. I jemné folkové písničky a melodie dokázaly intenzitou vložených emocí zamrazit a fanoušky se zvýšenými sklony k sebelítosti zraňovaly až k bolesti.

Tohle emocionální vypětí, jež Oberst svým projevem na posluchače dokáže přenést, je ostatně důvod, proč Bright Eyes patrně nikdy nebudou záležitostí pro rádia nebo stadiony: ne každý snese „svět podle Obersta“, který mnohokrát balancuje na hraně přecitlivělosti a jehož texty mají blízko k talentu Boba Dylana stejně jako k anonymnímu studentovi gymnázia, který si v návalu svých nálad rýmuje patetické veršíky o lásce a smrti do šuplíku.

↓ INZERCE
Inzerce Budvar
Inzerce Budvar

Sněhulák na konci června

Novou, sedmou studiovou deskou Cassadaga dávají Bright Eyes najevo, že jim tohle černobílé vnímání jejich tvorby nevadí. Že stále mají co říct, a nemusejí se tak pouštět do experimentů, které by – snad – oslovily větší množství lidí. Na aktuální kolekci třinácti skladeb je patrný originální rukopis vyšperkovaný zkušenostmi, stylem a jasnou vizí natočit desku, která nezklame kapelu ani fanoušky. Ti v posledních dvou letech žili…

Předplaťte si Respekt a nepřicházejte o cenné informace.

Online přístup ke všem článkům a archivu

Články i v audioverzi a mobilní aplikaci
Možnost odemknout články pro blízké
od 150 Kč/měsíc