Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Domov

Nové televizní tytyty!

Kupčová, Dostálová, Ekert, Kučera. Jména bývalých poslanců zpravidla neznamenají nic, co by směrem do budoucna zasluhovalo zvláštní pozornost.

Fotografie: Ve stadiu hledání. (Kandidátka do Rady ČT Kateřina Dostálová) - Autor: Ludvík Hradilek • Autor: Respekt
Fotografie: Ve stadiu hledání. (Kandidátka do Rady ČT Kateřina Dostálová) - Autor: Ludvík Hradilek • Autor: Respekt

Kupčová, Dostálová, Ekert, Kučera. Jména bývalých poslanců zpravidla neznamenají nic, co by směrem do budoucna zasluhovalo zvláštní pozornost. Pro tato čtyři jména to ale neplatí: podle zpráv, prosakujících z parlamentu, jsou to žhaví koně partajních sekretariátů do Rady České televize, jejíž třetinu budou poslanci na jedné z blízkých schůzí obměňovat. Jestli je kolegové do rady protlačí, bude to v historii veřejnoprávní televize vůbec poprvé, co ji bude hlídat tolik lidí tak úzce spjatých se zdejším světem politiky. Tedy se světem, kterému by se televize právě s podporou rady měla co nejdůkladněji dívat pod prsty.

Kamarádi, chápu vás

Je to důležitý posun. Před sedmi lety totiž poslanci pod veřejným tlakem změnili zákon: od té doby politici nevybírají televizní radu jen podle svých představ, ale schvalují návrhy nejrůznějších občanských sdružení, jejichž nominace by v ideálním případě neměli nijak ovlivňovat. Připomeňme jen, že šlo o výsledek „televizní krize“, do níž situace dospěla právě kvůli praxi politicky volených rad. Ty totiž prosazovaly ředitele, neschopné odolávat touhám politiků po televizi, která je nebude příliš kritizovat. Když zpolitizovaná rada postavila do čela televize přímého emisara ODS Jiřího Hodače, zaměstnancům ČT i jejím fanouškům došla trpělivost a před Kavčími horami se začalo demonstrovat. Následoval pád ředitele i rady a zmíněná změna…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 54 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].