Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Volné ruce pro Kubiceho

Plukovník Jan Kubice a jeho dva podřízení dostali k Vánocům pěkný dárek. Státní zastupitelství dva dny před Štědrým dnem oznámilo, že je nebude stíhat za trestné činy, které jim měly vynést tresty v minimální výši osmi let vězení.

Plukovník Jan Kubice a jeho dva podřízení dostali k Vánocům pěkný dárek. Státní zastupitelství dva dny před Štědrým dnem oznámilo, že je nebude stíhat za trestné činy, které jim měly podle návrhu Inspekce ministra vnitra vynést tresty v minimální výši osmi let vězení.

Kubice tedy prožil klidnější Vánoce, ale co tento verdikt znamená pro sílu práva a spravedlnost v České republice? Kubice na jaře otevřením biolihové kauzy a zatčením členů sociální demokracie dal veřejnosti naději, že tuzemská policie se nebojí vyšetřovat korupci, která směřuje k nejmocnějším politikům. O dva měsíce později na dramatickém zasedání parlamentního výboru varoval před prorůstáním organizovaného zločinu do státní správy. První akce mu vynesla intriky inspekce a útok proti jeho jednotce, druhá řadu trestních oznámení a nakonec i návrh na obvinění. Teď jej státní zástupce očistil.

Ale svou očistu má v ruce hlavně sám Kubice. Při prvních zatýkáních v biolihové aféře sliboval další obvinění. Zatím žádná nepřišla. Informace z „Kubiceho zprávy“ našly později zhmotnění obviněním pouhých čtyř lidí v případu Čepro. Nic víc. Doufejme, že jen proto, že inspekce házela Kubicemu při pátrání klacky pod nohy. Teď mu státní zastupitelství rozvázalo ruce a věřme, že si Kubice s dárkem poradí.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].