Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda

Reklama

Často hledáte, jak…

Ekonomika, Politika

Svatý otec chce autorské honoráře

Rozhodnutí Benedikta XVI. vybírat „desátky“ za citaci svých výroků vyvolalo bouři. Je to pochopitelné: jde o byznys, v němž se vedle peněz točí i velké city.

Fotografie: Na počátku bylo slovo – a pak přišly peníze. Foto Profimedia.cz • Autor: Respekt
Fotografie: Na počátku bylo slovo – a pak přišly peníze. Foto Profimedia.cz • Autor: Respekt

Rozhodnutí Benedikta XVI. vybírat „desátky“ za citaci svých výroků vyvolalo bouři. Je to pochopitelné: jde o byznys, v němž se vedle peněz točí i velké city.

Například v Polsku je to jedna z nejvýdělečnějších činností. Obchod s papežem. Země je doslova zavalena vším, co nějakým způsobem připomíná nedávno zesnulého Jana Pavla II., ale nákupní horečka se částečně týká i jeho nástupce Benedikta XVI., zvláště v souvislosti s jeho ohlášenou cestou do Polska. Na odbyt jde všechno – životopisy, výpravné fotografické knihy, ale také záznamy na DVD z papežových cest a jeho řečí. „Je to nejziskovější činnost vůbec. Stačí k novinám přidat cokoli o Svatém otci a náklad se zvýší o desítky, stovky tisíc kusů. A pořád to nekončí,“ říká novinářka z polského listu Gazeta Wyborcza.

Volá Casa Editrice

Teď ovšem nastávají „obchodníkům s papežem“ složitější časy – a nejen v Polsku. Vatikán se rozhodl, že chce z tohoto velkého byznysu svůj podíl. A peníze mu mají plynout především z publikace textů, s nimiž Svatý otec oslovuje veřejnost.

První náznak současného vývoje přišel už loni v létě. Až do té doby vedení katolické církve uplatňovalo pouze obvyklá autorská práva na knihy napsané papeži. Ale pak se Vatikán rozhodl, že chce mít přímý finanční zisk i ze všech papežových vystoupení a dokumentů. Takže zatímco Jan Pavel II. bral…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 41 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].