Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Domov

Novu čeká velký třesk

Už nikdy to nebude jako dřív, řeknou si tento týden zaměstnanci TV Nova. Vedení televize v čele s novým superředitelem Adrianem Sarbu (51) z Rumunska jim totiž oznámí změny, kterými stanice v nejbližších měsících a letech projde.

Fotografie: Adrian Sarbu: Spolupracovat a nekrást. - Autor: Archiv CME • Autor: Respekt
Fotografie: Adrian Sarbu: Spolupracovat a nekrást. - Autor: Archiv CME • Autor: Respekt

Už nikdy to nebude jako dřív, řeknou si tento týden zaměstnanci TV Nova. Vedení televize v čele s novým superředitelem Adrianem Sarbu (51) z Rumunska jim totiž oznámí změny, kterými stanice v nejbližších měsících a letech projde. A nepůjde o žádné kosmetické úpravy typu vystřídání několika známých bavičů. Televize má před sebou radikální proměnu podle balkánského vzoru. Možná to zní divně, ale jde o překvapivě dobrou zprávu. Nova se má stát moderní komerční stanicí, či spíše stanicemi.

Tanec kolem židlí

„Žádná hustá atmosféra tady nevládne, pořád pracuju tak jako dřív. Ale to víte, všichni čekaj, co bude,“ říká do telefonu šéfreportér zpravodajství TV Nova Jan Tuna. Jaká je situace přímo na místě, bohužel nelze zjistit, protože podívat se do televize nesmíme. „Jde o nejtěžší období života TV Nova,“ říká dobře informovaný zdroj z Novy, který svou otevřenost vyměňuje za slib anonymity. Podle něj se hroutí systém, který zavedl ještě Vladimír Železný před dvanácti lety, tedy pyramidová struktura vedení, kdy o všem rozhoduje ředitel. „To jakžtakž fungovalo, když se Železný ještě skutečně věnoval televizi. Když ale začaly jeho politické a pirátské hrátky, přestal se o televizi zajímat a ta jela samopohybem,“ říká zdroj z Novy. Pyramidový systém prý navíc vedl k pasivitě a alibismu zaměstnanců, kteří se mohli schovat za rozhodnutí velkého šéfa.

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 41 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].