Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Domov

Okresní psi demokracie

Oč jde? O vydávání regionálních novin, nezávislých na radnici – pro zmíněnou pětinu Čechů jsou podle průzkumů hlavním zdrojem informací o jejich okolí. V posledních letech ovšem většinu oblastního tisku skoupil jediný koncern. Prorazit proti takto zavedené konkurenci je dražší a obtížnější než dřív, šance na kvalitní noviny však existuje.

Fotografie: Nová šéfka pasovských Lída Rakušanová: „Je to balancování na laně.“ Foto Günter Bartoš • Autor: Respekt
Fotografie: Nová šéfka pasovských Lída Rakušanová: „Je to balancování na laně.“ Foto Günter Bartoš • Autor: Respekt

Je to tak dobrodružný a riskantní podnik, že se do něj noví odvážlivci už téměř nepouštějí a těm dosavadním dochází dech. Přitom je důležitý minimálně pro pětinu zdejších obyvatel. Oč jde? O vydávání regionálních novin, nezávislých na radnici – pro zmíněnou pětinu Čechů jsou podle průzkumů hlavním zdrojem informací o jejich okolí. V posledních letech ovšem většinu oblastního tisku skoupil jediný koncern. Prorazit proti takto zavedené konkurenci je dražší a obtížnější než dřív, šance na kvalitní noviny však existuje.

Budete viset



„Asi v polovině 90. let jsem s tím chtěl praštit. Projít se městem po pěší zóně znamenalo, že mě zastaví deset lidí, kteří mi chtějí vyprávět o propouštění ve fabrice nebo o nějaké nové aféře. Já měl v té době pocit, že na moje problémy se mě neptá nikdo, a cítil se tak vyhořelý, že desátého bych nejradši vyfackoval,“ říká Ivo Mludek (40). Někdejší opavský chartista, dělník a vydavatel samizdatu – jeho stíhání z podnětu StB zastavila na konci roku 1989 amnestie – založil s přáteli krátce po převratu týdeník Region. „Neměli jsme žádný vzor, jak psát. Jen jsme věděli, co nechceme: tisknout, jako naše tehdejší konkurence, prohlášení z okresního a městského úřadu,“ vzpomíná. Jeho týdeník se proto kromě běžného zpravodajství pouštěl do odvážných kousků, například překazil poslancům parlamentu z tamního okresu…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 43 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].