Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Domov

Češi stranám nevěří

Dvě třetiny Čechů se v zářijovém průzkumu CVVM domnívají, že „politické strany jsou zkorumpované“. To je podle sociologů masivní vyjádření nedůvěry. A vzhledem k tomu, že většina místních lidí zároveň považuje strany za „klíčové instituce pro demokracii“, může to znamenat vážné ohrožení systému. Je tedy zapotřebí hledat nové cesty k navrácení důvěry v politiku. Jednou z cest může být i zpřísnění zákona o střetu zájmů, který by politické představitele státu přivedl pod jasnou kontrolu veřejnosti.

mobrazek_1311.jpeg • Autor: Respekt
mobrazek_1311.jpeg • Autor: Respekt
Fotografie: Salzmann, Soudek, Lukeš a Tesař (zleva) domlouvají další kšeftík. FOTO ČTK • Autor: Respekt
Fotografie: Salzmann, Soudek, Lukeš a Tesař (zleva) domlouvají další kšeftík. FOTO ČTK • Autor: Respekt

Dvě třetiny Čechů se v zářijovém průzkumu CVVM domnívají, že „politické strany jsou zkorumpované“. To je podle sociologů masivní vyjádření nedůvěry. A vzhledem k tomu, že většina místních lidí zároveň považuje strany za „klíčové instituce pro demokracii“, může to znamenat vážné ohrožení systému. Je tedy zapotřebí hledat nové cesty k navrácení důvěry v politiku. Jednou z cest může být i zpřísnění zákona o střetu zájmů, který by politické představitele státu přivedl pod jasnou kontrolu veřejnosti.

Hlas lidu

Výsledek průzkumů je překvapivý už proto, že otázku na zkorumpovanost v politických stranách dostali Češi vůbec poprvé. Přišlo to tedy jako rána z čistého nebe a nedá se srovnávat s předchozími lety. „Nejdříve si ve znechucení z totalitních praktik KSČ zidealizovali nové strany a teď procházejí vystřízlivěním,“ říká na adresu zdejších obyvatel Daniel Kunštát z CVVM. S tím souhlasí i David Ondráčka z Transparency International (TI), organizace sledující a analyzující korupci v jednotlivých zemích po celém světě: „Rozhodně nelze házet všechny politiky do jednoho pytle. Lidé často hodnotí strany i podle své zkušenosti – tedy třeba podle své vlastní ochoty brát či dávat úplatky, a domnívají se, že to tak musí být i u ,těch nahoře‘.“

Pokud jde o důvěru k politikům, Česko rozhodně nevybočuje z evropské normy. Například…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 36 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].