Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Šalamounské řešení

Zdravý instinkt je leckdy užitečnější než mnohá dobrá rada nebo rychlokvašená prognóza či analýza. Před čtrnácti dny to ukázali obyvatelé Šalamounových ostrovů v Pacifiku – konkrétně ostrůvku Tikopia a dvou dalších, které se nacházely v cestě ničivého cyklonu Zoe. Ve zdraví přežili přírodní katastrofu, která je málem připravila nejenom o příbytky a živobytí, ale i o holé životy. Plyne z toho nějaké ponaučení? Možná ano. Stačí se podívat na mediální zpravodajství o Tikopianech v chronologickém pořadí.

V neděli 29. prosince ostrůvek zasáhl ničivý cyklon. Teprve o tři dny později nad ostrovem, který je tak malý, že ani nemá letiště, přelétlo první letadlo. Agentury hlásily, že známky života byly zaznamenány jen ojediněle. Nicméně o další dva dny později na ostrůvku přistál s vrtulníkem tentýž pilot, Novozélanďan Geoff Macklay, a nevycházel z údivu. Všichni obyvatelé z komunity čítající na 3700 duší přežili díky tomu, že před cyklonem uprchli do blízkých hor, a pár dnů poté se ve zdraví vrátili. Pravda, přišli o veškerou úrodu i o právě zrající kokosové ořechy, ale životy si zachránili.

Cynik by řekl, že kdyby na Tikopii velel pražský „letní primátor“ Igor Němec, místní obyvatelé by měli smůlu. Nejspíše by jim doporučil, ať nepropadají panice, a výsledek by byl dost tristní. Ponaučení: marná sláva, něco na přírodních instinktech opravdu je.

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 39 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].