Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Zahraničí

Prezidentovy eurochyby

Fotografie: Je-li řeč o Evropě, který z nich si nejvíc plete pojmy? Ten uprostřed. Foto Králík • Autor: Respekt
Fotografie: Je-li řeč o Evropě, který z nich si nejvíc plete pojmy? Ten uprostřed. Foto Králík • Autor: Respekt

Rozumí Václav Klaus Evropské unii? Český ministr zahraničí si myslí, že ne, svá slova však nepodložil přesvědčivými argumenty. Z projevů a textů, které prezident na téma evropské integrace přednesl či napsal, si takový jednoznačný názor udělat nelze, a to hlavně proto, že jsou velmi obecné. Ale i z několika konkrétností v jeho statích plyne, že by si Klaus potřeboval doplnit leckteré euroznalosti.

Já ji nepotřebuji

Začněme příkladem, jenž se také stal předmětem roztržky v Athénách. Podle Václava Klause je diskuse o tom, zda má mít Unie prezidenta, anebo se jednotlivé země mají v čele klubu střídat tak jako dosud, mystifikace. Ve skutečnosti „jde o celkový budoucí tvar EU“. Jak prezident řekl, „v této kauze se hluboce odlišují zastánci mezivládního a komunitárního charakteru EU“. Na vysvětlenou: mezivládní spolupráce je ta, kterou realizují vlády národních států, komunitární znamená organizovaná přes společné instituce, například Evropskou komisi nebo štrasburský parlament.

Jenže Klaus nemá pravdu. Dělicí čára tu vede zcela jinudy, prochází mezi velkými státy na jedné straně a menšími zeměmi na straně druhé. Mezi zastánce evropského prezidenta, který má být podle dosavadních úvah Konventu volen šéfy států a vlád Unie, patří velké země, tedy Francie, Německo, Španělsko, Itálie a Británie. Zatímco ale Francie a Británie jsou tradičními stoupenci…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 39 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].