Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Ekonomika, Politika

Takovou smlouvu bych nepodepsal,

Jedno z jeho prvních prohlášení po uvedení do funkce bylo, že převzal totálně zadlužený rezort. Po svém předchůdci Jaromíru Schlingovi také zdědil podezřelou a předraženou zakázku na výstavbu dálnice D47 z Olomouce do Ostravy. Nový ministr dopravy Milan Šimonovský (53) po absolvování vysoké školy nastoupil do Útvaru hlavního architekta města Brna, kde pracoval až do roku 1990. Ve vysoké politice je již třináctým rokem - v letech 1990 až 2000 byl náměstkem brněnského primátora, od listopadu 2000 je senátorem za město Brno. Od stejného roku je i prvním místopředsedou KDU-ČSL.

Krátce po příchodu na ministerstvo jste uvedl, že zanedbané silnice by potřebovaly 1,5 bilionu korun. Jak jste k tomu číslu došel? Vaši předchůdci mluvili o „pouhých“ stovkách miliard.

Těch 1,5 bilionu korun je vnitřní dluh na dopravních cestách. Skládá se ze dvou částí: První, kterou vyčíslili hejtmani na 900 miliard korun, je suma, která by byla třeba, aby se daly do pořádku neopravované mosty a silnice druhé a třetí třídy. Zbylých 600 miliard bude stát dokončení sítě rychlostních komunikací, dálnic a silnic 1. třídy.

Není to ale nadnesené?

Myslím, že ne. Pro příklad uvedu srovnání z výstavby železničního koridoru, kterou prověřoval Nejvyšší kontrolní úřad. První koridor z Břeclavi do Děčína stál 36 miliard a NKÚ ve své zprávě uvedl, že 70 % této částky padlo na odstranění vnitřní zanedbanosti té tratě a její uvedení do normového stavu, jaký měla, když se…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 42 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].