Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Rozhovory

Byl bych největším butterflyem světa

Rámeček

LÁZSLO SÜMEGH (39) se narodil v Levicích na Slovensku v maďarské rodině. Po skončení gymnázia se živil jako textilní výtvarník, své práce vystavoval v New Yorku, Londýně, Praze a Budapešti. V roce 1995 se odstěhoval do Prahy a začal na vlastní pěst pracovat na zdejším Hlavním nádraží jako streetworker. Centrem jeho zájmu jsou mladí z pražské homosexuální komunity, kteří jsou většinou na útěku z domova a příležitostně si přivydělávají prostitucí. Lászlo Sümegh je bezdětný bisexuál a v současnosti žije ve společné domácnosti se svým přítelem.

Českou veřejnost před časem překvapil film Mandragora, popisující život mladých chlapců, kteří se prodávají na pražském Hlavním nádraží. Kritici tvůrcům vyčítali, že přehánějí. Jak to je ve skutečnosti?

Já se v prostituci moc nevyznám, ale vím, že mladý český „butterfly“, lidově řečeno šlapka mužského pohlaví, je strašně naivní tvor. Nechává se koupit za směšné částky, každý mu všechno namluví. Ti kluci nemají nic v ruce, žádné zázemí, nic. V takovém prostředí se loví snadno.

Jak se stane, že se teenager ocitne na ulici a živí se pornem nebo prostitucí?

Označení „život na ulici“ bohužel sedí: plných 90 % mých klientů zažívá reálně stav bezdomovectví. Důvodů je několik a často se překrývají. Všichni mají zásadní problémy s rodiči. Hodně jich je na útěku z dětského domova nebo pasťáku. Jsou tu děti, které rodiče sexuálně zneužívali. Kluci s homosexuální orientací, které jejich…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 36 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].