Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Rozhovory

Ze zvratu obavu nemám

Rámeček

DANIEL LIPŠIC (28) patří k mladým slovenským politikům, kteří nastoupili do státní správy po pádu Mečiarovy vlády. Absolvoval práva v Bratislavě, postgraduálně pokračoval na Harvardu. Odtud v prosinci 1998 nastoupil přímo do funkce náměstka ministra spravedlnosti Jána Čarnogurského. Loni byl zvolen místopředsedou Křesťanskodemokratického hnutí. D. Lipšic je svobodný a bezdětný.

Přerušil jste postgraduální studia práv na Harvardské univerzitě, abyste nastoupil do služeb nové slovenské vlády. Co vás k tomu vedlo?

Nejdřív jsem chtěl nabídku odmítnout. Ale pak mi přátelé ze studentských let připomněli, co jsme si říkali v době Mečiarovy vlády - že by měla i do vysokých funkcí nastoupit nová generace mladých lidí.

Nelitujete přerušené prestižní školy?

Víte, při nástupu do funkce jsem si dal jako podmínku, že mě ministr uvolní na pár měsíců do Spojených států. Takže jsem postgraduál loni dokončil.

Nepřijatelný

Po pádu Mečiarovy vlády se hodně mluvilo o tom, že HZDS zanikne a na Slovensku se postupně vytříbí dva politické proudy - křesťanskodemokratický kolem KDH a socialistický kolem Strany demokratické levice (SDď). Děje se ale pravý opak. HZDS je podle průzkumů stále první, zatímco KDH a SDď jsou slabší než dřív a v průzkumech je předstihují nové strany, v jejichž názvech se už český pozorovatel skoro nevyzná. Proč tomu tak je?

Zřejmě potrvá delší čas, než se politická scéna usadí a…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 34 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].