Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Rozhovory

Chceme zůstat především Maďary

MÁRIA SCHMIDTOVÁ (46), šéfová politických poradců maďarského premiéra Viktora Orbána, patří k předním osobnostem současné maďarské politické scény. Do povědomí širší veřejnosti vešla loni na jaře jako spoluautorka výboru studií Janusovská změna systému, který se stal prvořadou politickou senzací a také svého druhu ideovou deklarací maďarských konzervativně liberálních sil. M. Schmidtová studovala na budapešťské univerzitě, v 80. letech přednášela na univerzitách ve Vídni, Innsbrucku, Oxfordu, Paříži, Berlíně, Tel Avivu, Jeruzalémě, New Yorku, Bloomingtonu a na standfordském Hooverově institutu. Po návratu do vlasti (1991) se stala uznávanou odbornicí mj. v oblasti dějin komunistické policie; její kniha Estébácký svět v Maďarsku (1991) měla i komerční úspěch. Od roku 1996 přednáší na Katolické univerzitě v Piliscsabě.

Čím to je, že před rokem, když téměř po celé Evropě vítězil sociální liberalismus, vyhráli volby v Maďarsku konzervativci?

Už v Talmudu se říká: Nevíš-li, kam chceš jít, zavede tě tam každá z cest. Řeknu to jinak - když není v politice řečeno, kam se chce jít, chodí se na místě. A je tu ještě jeden moment: ten, kdo chce mít vliv na život společnosti, kdo ji chce vylepšovat, musí mít vysoké nároky i na sebe. A pokud má ctižádost něco zlepšovat, musí vědět, co chce, co je podle jeho názoru důležité a co podružné, čeho se lze v případě konfliktu hodnot zříci a za čím je třeba si stát. Tato schopnost volby…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 24 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].