Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Rozhovory

Nehledat bezpečnost jen pro sebe

RNDr. VLADIMÍR VETCHÝ CSc. (nar. roku 1949 v Třebíči) vystudoval Přírodovědeckou fakultu UJEP v Brně (1973), pak přednášel na katedře matematiky Vojenské akademie v Brně. V letech 1980–89 byl členem KSČ, od roku 1991 je členem ČSSD. Působil jako poslanec v zastupitelstvu Brna a jako šéf branné komise své strany. Letos v červenci se stal ministrem obrany Zemanovy vlády. Je ženatý, má syna a dceru.

Zřejmě se stanete ministrem, který přivede českou armádu do NATO. Kdyby vám to někdo řekl před deseti lety, co byste odpověděl? Nakonec - učil jste šestnáct let ve škole, kde tvrdili, že NATO je nejhorší imperialistický agresor.

Měl jsem tu výhodu, že jsem učil matematiku, a ta se učí všude stejně. Samozřejmě tam byly předměty zaměřené ideologicky, ale většina studentů je brala jako nutné zlo. Hrozné bylo, že jsme se nemohli dostat nikam za hranice, jedině tak do Rumunska, Maďarska, Bulharska - tam jsem jako odborář organizoval léta rekreace. Každý rok se odrekreovalo 400 lidí. Cestování mi vnitřně přináší strašně moc. Miluju Itálii, tam bych jezdil každý rok. Zároveň mám rád antiku.

Mluvili jsme ale o NATO. Co to pro vás znamená. Kdy se chystáte do Bruselu?

V druhé půli září mám pozvání ze Švédska a Španělska. Mou nejbližší cestou bude návštěva USA. Taky doufám, že ve funkci vydržím do příštího dubna, kdy bude země do NATO vstupovat.

Co Polsko a Maďarsko?

S nimi samozřejmě musíme velice úzce…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 20 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].