Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Domov

Stará láska a velká turbína nerezavějí

Představení pražské Ypsilonky sledoval minulý týden v tchajwanské metropoli Tchaj-pej i samotný prezident země Li-Teng chuej. Přestože herecké výkony byly bezchybné, k úplné spokojenosti s programem galavečera mu přeci jen něco scházelo: české herce měla podle původní domluvy společně s ním sledovat i manželka českého prezidenta.

Představení pražské Ypsilonky sledoval minulý týden v tchajwanské metropoli Tchaj-pej i samotný prezident země Li-Teng chuej. Přestože herecké výkony byly bezchybné, k úplné spokojenosti s programem galavečera mu přeci jen něco scházelo: české herce měla podle původní domluvy společně s ním sledovat i manželka českého prezidenta. Ta však nakonec zůstala v Praze. „O plánovaných cestách Dagmar Havlové zásadně neposkytujeme žádné informace,“ vysvětluje důvody mlčení Hradu k neúčasti první dámy prezidentův mluvčí Ladislav Špaček.

Soukromá věc

Nekomunistickou Čínskou republiku na Tchaj-wanu uznává jako svrchovaný stát v Evropě pouze Vatikán, ve světě pak ještě například Burkina Faso, ale i Guatemala či Venezuela. Pokud někdo z evropských politiků na ostrov vůbec zavítá, vždy tak činí „ryze soukromě“. Je tedy pochopitelné, že Václav Havel, který před dvěma lety v New Yorku prohlásil, že Tchaj-wan by se měl opět stát členem OSN, se zde těší značné popularitě. Na ostrově navíc vzpomínají na prezidentovu první manželku: Olga Havlová sem zavítala hned počátkem devadesátých let, setkala se s mnoha státními představiteli a její návštěva má podle znalců tamních poměrů na ostrově dodnes značný ohlas.

V této atmosféře psaly tchajwanské noviny o plánované návštěvě současné první dámy poprvé už začátkem října. V Česku tou dobou ještě celý záměr podléhal nejpřísnějšímu utajení. Takže došlo k poněkud absurdní situaci: aniž by běžní čtenáři tisku vůbec tušili,…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 22 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].