Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Domov

Dokonalý zločin na Ústecku

S okamžitou platností zakázal 1. prosince předseda výkonného výboru Pozemkového fondu Karel Mach (KDU-ČSL) vydávat restituentům jakékoli pozemky. Důvod je jednoduchý: tento muž, pod nějž spadá správa veškeré státní půdy, už neví, jak jinak svým podřízeným na okresech zabránit v kšeftování s parcelami.

S okamžitou platností zakázal 1. prosince předseda výkonného výboru Pozemkového fondu Karel Mach (KDU-ČSL) vydávat restituentům jakékoli pozemky. Důvod je jednoduchý: tento muž, pod nějž spadá správa veškeré státní půdy, už neví, jak jinak svým podřízeným na okresech zabránit v kšeftování s parcelami.

K radikálnímu kroku přiměl šéfa fondu případ z Ústí nad Labem. Skupina státních úředníků v čele s vedoucí tamního pracoviště fondu Hanou Fleischerovou skupovala za dosud nevyjasněných podmínek od restituentů vydané pozemky a obratem je prodávala za nejméně desetkrát vyšší ceny. Jejich byznys byl sice odhalen, ale vzhledem k nejasnému výkladu zákonů je další postup rozpačitý. Nedá se vyloučit ani varianta, že obchodně zdatní byrokraté nebudou nijak potrestáni a vykšeftovaná půda zůstane jejich majetkem. „Nevím, jestli byla činnost paní Fleischerové nezákonná, ale rozhodně byla nemorální. Je to děsivé,“ říká předseda výkonného výboru Mach.

Jak se to dělá

Hoteliérka Eva Andrášová byla v šoku, když se dozvěděla, o kolik se jí kvůli šéfce ústeckého pozemkového fondu prodraží její podnikání. Paní Andrášová už od roku 1992 žádá o pozemky kolem svého penzionu v horách nad Ústím, protože na nich má ekologickou čističku odpadních vod. Dosud je měla od státu pronajaty a vedoucí ústecké pobočky fondu Fleischerová jí loni na podzim slíbila, že se v Praze poptá, zda by nešly odkoupit. Na jaře však pro ni měla nečekanou zprávu: „její“ louky vydala jako tzv.…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 22 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].