Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Ekonomika, Politika

Naděje na podzim

Index PX 50 roste, předpovědi pro podzim jsou optimistické. Kapitálový trh má v těchto dnech nejširší úsměv za poslední měsíce a nálada se dále vylepšuje. Není to přitom tak dávno, kdy těžce nemocný index mnozí ukládali do rakve a pomalu se chystali zatloukat víko.

Index PX 50 roste, předpovědi pro podzim jsou optimistické. Kapitálový trh má v těchto dnech nejširší úsměv za poslední měsíce a nálada se dále vylepšuje. Není to přitom tak dávno, kdy těžce nemocný index mnozí ukládali do rakve a pomalu se chystali zatloukat víko. Bylo to před prázdninami a cenová hladina, měřená indexem, se tehdy propadla pod hranici 400 bodů s tím, že se čekaly další poklesy. Naštěstí bylo vše jinak. Na dosud nejnižší hodnotu 387,2 bodu index dosedl 29. 6., pak začal růst a do minulého pátku posílil o 58 bodů (téměř 15 %). V posledních čtrnácti dnech se dokonce může pochlubit deseti růsty v řadě. Stal se zázrak? Podle některých analytiků to bylo prozaičtější: červencový růst prý mají na svědomí domácí investoři. Zřejmě se již nemohli dívat na mizející nabídku, nízké ceny a klesající obchody. Fakt, že růst vydržel dodnes, je potěšitelné a dává naději na příjemný podzim.

Zpočátku nebyl vzestup indexu tažen velkými podniky (ČEZ, SPT Telecom apod.), trh se však rozšířil o tituly, s nimiž se dlouho neobchodovalo. To svědčí o zvýšeném zájmu především drobných investorů, což potvrzuje svými rekordními objemy také RM-Systém. K trendu se již velké společnosti přidaly, kurz elektrárenské společnosti ČEZ pravidelně posiloval - zřejmě v důsledku zvyšující se spotřeby elektrické energie a očekávaného zvýšení její ceny. Svou úlohu sehrává očekávání zisku, třebaže v pátek zveřejněné informace překvapivě připouštějí jeho pokles o hrozivých 1,5 miliardy korun.

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 19 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].