Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Domov

Zemětřesení v harvardských fondech

Ještě před nedávnem patřil Pavel Trávníček k nejbližším spolupracovníkům Viktora Koženého. Když se však letos 21. srpna vrátil po dovolené do práce, zjistil, že jeho kancelář v Harvard Capital & Consulting je zapečetěná a nemá do ní přístup.

Ještě před nedávnem patřil Pavel Trávníček k nejbližším spolupracovníkům Viktora Koženého. Když se však letos 21. srpna vrátil po dovolené do práce, zjistil, že jeho kancelář v Harvard Capital & Consulting je zapečetěná a nemá do ní přístup. Finanční ředitel HC&C, mnohými označovaný za „člověka, který dva roky `harvard` řídil“, se tak stal zatím poslední obětí překotných změn ve firmě, která ovládá značnou část českého hospodářství.

Pád muže, který věděl o všem

Pavel Trávníček (45) přišel do harvardských fondů v březnu 1992, těsně po obrovském úspěchu kampaně pro první vlnu kuponové privatizace, a velmi rychle tu udělal kariéru. Za jeho éry HC&C víceméně úspěšně přestály kontrolu Ministerstva financí (místo doplatku 36 milionů korun nakonec zaplatily jen 3,5 milionu) a po obtížích dostaly i auditorský výrok o korektnosti účetnictví v letech 1993 a 1994. Přesto musel finanční ředitel, jehož podpis se objevuje téměř na všech fakturách Harvard Group, na osobní pokyn Viktora Koženého prakticky ze dne na den odejít. Proč?Důvod není příliš jasný. Vedení harvardských společností událost bagatelizuje: Trávníček „rozvázal pracovní poměr dohodou a tento akt je součástí určitých systémových opatření“. Neoficiální informace z ústředí HC&C však mluví jinak. Trávníček prý podepsal nevýhodnou smlouvu na výrobu televizního pořadu s agenturou Karla Gotta a Františka Janečka GOJA a vzal za to provizi. Trávníček podezření odmítá: "Je to celé nesmysl, Viktor mě…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 24 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].