Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Civilizace

Sloní noha z Černobylu

Ze všech jaderných velmocí dnes provádějí občas zkoušky s jaderným výbuchem jen Francie a Čína a každý z pokusů provázejí protesty světové veřejnosti. Značně hlasité, jak je tomu právě v případě Francie, či o poznání mírnější, jak tomu bylo zcela nedávno v případě druhé země.

Ze všech jaderných velmocí dnes provádějí občas zkoušky s jaderným výbuchem jen Francie a Čína a každý z pokusů provázejí protesty světové veřejnosti. Značně hlasité, jak je tomu právě v případě Francie, či o poznání mírnější, jak tomu bylo zcela nedávno v případě druhé země. Tato veřejnost přitom jako by většinou nevnímala, že světu hrozí jaderné ohrožení každým dnem. A to nikoli na pokusných střelnicích v Tichomoří nebo v čínském vnitrozemí, ale nepoměrně blíže.Podle expertů bude trvat ještě několik let, než Rusko bude schopno zavést nějaký pořádek do ochrany jaderných materiálů a zabezpečit je proti krádežím. Během deseti let tu budou vyřazovány další a další bloky jaderných elektráren, s nimiž si zatím nikdo neví rady. Rusko má obrovské problémy s množstvím radioaktivních odpadů a s nahromaděným plutoniem. Po rozpadu SSSR připadá plná třetina dobývaného uranu na Ruskou federaci, je tu ale i Kazachstán, Uzbekistán a Ukrajina, které se od roku 1994 dobývají na uranový trh. To vše dohromady vytváří obrovskou hrozbu, jejíž dosah si možná uvědomují jen odborníci.Následující informace jsou jen zlomkem z toho, co lze o nebezpečí, které hrozí světu, vyčíst z ruského tisku. Autor tu shromáždil pouze fakta z několika desítek článků za poslední rok.

Smrtící atom míru

Kdysi tvrdil jeden z moskevských akademiků, že sovětské atomové reaktory typu RBMK jsou tak bezpečné, že je možné je postavit na Rudém náměstí. Po Černobylu by se to už asi říci neodvážil.…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 24 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].