Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Mikuláš pro železničáře, učitele a doktory

Když premiér Klaus ve středu slíbil peníze učitelům, železničářům, a dokonce i zadluženým nemocnicím, na první pohled tím ukončil mzdové spory, které hrozily ještě v červnu přerůst v dosud nevídané sociální bouře.

Když premiér Klaus ve středu slíbil peníze učitelům, železničářům, a dokonce i zadluženým nemocnicím, na první pohled tím ukončil mzdové spory, které hrozily ještě v červnu přerůst v dosud nevídané sociální bouře. Za necelých jeden a půl miliardy z rozpočtu se tedy můžeme těšit, že vlaky nás bez problémů dovezou do práce, že prvňáčci nenajdou čtvrtého září školu zavřenou a že doktoři… V jejich případě raději nepředbíhejme.Vláda je štědrá, v blízké době dokonce hodlá na jiné prospěšné účely vynaložit další tři miliardy. Peníze jdou ale z kapes daňových poplatníků, proto by se měli ministrů zeptat, jestli za ně také něco dostanou. Přesněji řečeno: zda se ve zmíněných odvětvích také zvýší produktivita práce.

Zůstaň, jaký jsi

Nejjednoduší je případ železničářů. Kabinet splnil své sliby z konce června, a průměrný voják modré armády tak dostane měsíčně 300 korun navíc - jeho plat se vrátí na úroveň průměrné mzdy. Premiér Klaus ještě v červnu opakovaně ujišťoval, že ze státního rozpočtu na železničářské platy určitě přispívat nebude. Z uzavřené dohody s odboráři, která zažehnala stávku, to podle něj vůbec nevyplývalo: na zvýšení mezd si měly České dráhy najít vlastní zdroje. O dva měsíce později premiér na své ujištění zapomněl a 108 milionů ve státní pokladně nalezl. Vládu přitom nezajímá, zda se na dráze něco zlepší: v červnové dohodě s odbory výslovně stojí, že transformace státního giganta České dráhy, jak ji zamýšlel odvolaný ředitel Emanuel Šíp,…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 20 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].