Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Domov

Komunistický ráj na Orlíku

V hlubokých lesích na břehu Orlické přehrady je ukryt pozemek, o který se zajímaly všechny polistopadové bezpečnostní složky včetně BIS a ekonomické kontrarozvědky.

V hlubokých lesích na břehu Orlické přehrady je ukryt pozemek, o který se zajímaly všechny polistopadové bezpečnostní složky včetně BIS a ekonomické kontrarozvědky. Jde o někdejší tajné letovisko ÚV KSČ Orlík-Vystrkov, rozlehlý soukromý areál, chráněný najatými strážci a deseti kilometry plotu. Zájem tajné služby je pochopitelný: v letech 1990–93 Orlík provozoval německý podnikatel Gustav Struck, který si do chatek po Husákovi, Štrougalovi a Kabrhelové zval obchodní partnery ze zemí bývalého Sovětského svazu. Středisko tehdy údajně sloužilo jako „ohromná pračka peněz“ a „letovisko mafie“. V létě 1992 tu dokonce pobýval čečenský prezident Džochar Dudajev s doprovodem.

Agent na Orlíku

Když čeští komunisté v březnu 1990 předali Orlík-Vystrkov bezúplatně příbramskému ONV (provoz obrovského areálu s pouhými 15 vilkami a 6 apartmány na ploše 640 hektarů byl pro stranu neúnosně drahý), výslovně doporučili jako vhodného zájemce o provozování obchodníka Gustava Strucka. Západoněmecký podnikatel, jehož materiály Ministerstva vnitra označují za agenta tajné služby NDR Stasi, se zastavoval na Orlíku už v 80. letech během cest do Sovětského svazu.„Nechali jsme si na něj udělat posudek u obchodní banky a vyšlo najevo, že má v Ammerreuthu jen malou firmu o deseti zaměstnancích, která se zaměřuje na domácí zvířátka,“ vzpomíná někdejší místopředseda ONV Jaroslav Štefan, jenž později ve funkci přednosty přicházel s Němcem často do kontaktu. Štefan stál sice podle…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 22 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].