Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Ekonomika, Politika

Na řadě je privatizace

Přestože až do poslední chvíle nebyly vyhlídky na přijetí novely zákona o důchodovém pojištění nijak růžové, nakonec vše dopadlo až překvapivě dobře. Věková hranice pro odchod do důchodu se začne - velmi pozvolna - zvyšovat.

Přestože až do poslední chvíle nebyly vyhlídky na přijetí novely zákona o důchodovém pojištění nijak růžové, nakonec vše dopadlo až překvapivě dobře. Věková hranice pro odchod do důchodu se začne - velmi pozvolna - zvyšovat. Ale nejen to: ODA se podařilo uzavřít s ODS důležitou a téměř revoluční dohodu, podle níž budou peníze vybrané na důchodové pojištění ukládány výhradně na samostatný účet státního rozpočtu. Z pohledu liberála se tedy nakonec podařilo prosadit dvě dobré věci. Vytvoření autonomního účtu státního rozpočtu je totiž rozhodně krok správným směrem.

Problémy teprve začínají

V „politicky ideální“ zemi by se nyní odborníci a ekonomové mohli začít předhánět s návrhy na nejvhodnější další postup. Jak tomu bude u nás? Státní sociální a penzijní politika by rozhodně měla být jedním z nejdůležitějších témat blížící se volební kampaně. Zatím však v tomto směru realita vyhlíží poněkud ospale. Aktivní je jedině ODA, která s nápadem autonomního fondu v rozpočtu přišla, a nyní navrhuje další jednání o tom, co se samostatným účtem, respektive fondem, do budoucna. ODS zatím mlčí úplně, zřejmě proto, že si samostatný fond vůbec nepřála. A konečně z Vodičkova ministerstva se tu a tam ozývá, že princip mezigenerační solidarity musí tvořit jádro našeho systému minimálně dalších třicet let.O prakticky celosvětové krizi státních penzijních systémů, o negativních demografických trendech, zvyšující se míře závislosti (počet závislých dělen počtem…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 21 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].