Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Domov

Kolikrát Václav Klaus poruší zákon

Nadační zákon, který minulou středu navrhl kabinet, je tak přísný, že mu nejméně ve dvou bodech nedokáže vyhovět ani soukromá nadace éra Klause.

Nadační zákon, který minulou středu navrhl kabinet, je tak přísný, že mu nejméně ve dvou bodech nedokáže vyhovět ani soukromá nadace éra Klause.

Za prvé totiž zakladatelé Nadace Václava Klause - Václav Klaus Foundation - napsali do jejího statutu, že se z ní má přispívat na „vzdělávání a prohlubování odbornosti pracovníků i politické reprezentace ODS“. Tisková mluvčí ODS Jana Petrová zdůrazňuje, že pokud k takovému financování v minulých letech došlo, byly to jen drobné částky. Bez ohledu na množství peněz jde o věc, kterou nadace dělat nesmějí: kvůli zájmům jedné partaje jim stát daňové úlevy nedal. Pokud si tento odstavec Klausova nadace nevyškrtne ve lhůtě jednoho roku od platnosti zákona, pak ji soud na návrh Obvodního úřadu pro Prahu 1 může zrušit. Podle Taťjany Spirovové, která má v prvním pražském obvodu nadace na starosti, měli úředníci registraci takové nadace zamítnout už před čtyřmi lety, protože i dosavadní vágní úprava (pouhých pět paragrafů v občanském zákoníku) jim to dovolovala. Toho se však nikdo neodvážil.

Za druhé: kdyby měla Klausova nadace zaniknout, pak se (opět podle statutu) všechen její majetek rozděluje mezi tři zakládající členy: ing. Václava Klause, CSc., Občanskou demokratickou stranu a firmu Telegraf, s.r.o. Něco takového už nepřipouští nový zákon vůbec. Co po zaniklém spolku zbude, má se věnovat nadaci s podobným zaměřením, a pokud by to nechtěla, pak obci nebo státu.

Premiérova kancelář ani ODS nejsou schopny sdělit, jaké…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 21 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].