Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Domov

Úsměv za půldruhé miliardy

Desetitisíce severomoravských klientů Hornické zdravotní zaměstnanecké pojišťovny (HZZP) se ocitly v nezáviděníhodné situaci.

Desetitisíce severomoravských klientů Hornické zdravotní zaměstnanecké pojišťovny (HZZP) se ocitly v nezáviděníhodné situaci. Ačkoli se jim strhává z platu zdravotní pojištění, musí teď na rozdíl od svých spoluobčanů platit hotově v lékárnách za léky i za ošetření u zubaře. A bude ještě hůř, pokud se k lékárníkům a zubařům připojí i lékaři. Vedení nemocnic na Ostravsku už počátkem ledna zveřejnilo pohrůžku, že budou pojištěnce HZZP ošetřovat jen v naléhavých případech. Jindy budou požadovat peníze „na dřevo“. HZZP má totiž milionové dluhy a doktorům jejich výkony neproplácí.Hornické pojišťovně se bankrot podařilo oddálit stomilionovým úvěrem od Komerční banky. Zatím ale své sliby lékařům neplní. Nemocnici v Orlové zaplatila naposled účty za prosinec, nemocnici v Havířově za listopad. Podle platné úpravy je přitom měla uhradit do 30 dnů po předložení.

Zklamané naděje

HZZP je nejvážnějším konkurentem Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP). Dravou reklamní kampaní i programem nadstandardní péče přitáhla více než 800 tisíc lidí. Také zdravotnickým zařízením dříve nabízela podmínky o něco lepší než VZP. Jako připomínka slavných začátků může například sloužit mramorem a dřevem vykládaný interiér nově rekonstruované budovy na jednom z nejlepších míst v Praze - na křižovatce Národní a Spálené ulice. Svým vybavením se výrazně liší od generálního ředitelství VZP s ošoupaným linoleem na špinavých chodbách. Komerční pojišťovny jako HZZP totiž do loňska mohly…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 22 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].