Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura

Příloha k bulváru

Po Středočeském poledníku Expres povilo nakladatelství Práce další dítko. Jmenuje se Monitor, podtitul dostalo Hitparáda československého tisku, stojí 3,30 a, soudě podle jeho stupně vývoje, je silně nedonošené.

Po Středočeském poledníku Expres povilo nakladatelství Práce další dítko. Jmenuje se Monitor, podtitul dostalo Hitparáda československého tisku, stojí 3,30 a, soudě podle jeho stupně vývoje, je silně nedonošené.

Základní úvaha, která tento list přivedla k životu, je jistě správná: protože se pole československého tisku stává pro jednotlivce jednak nepřehledné, jednak finančně nezvládnutelné, čtenáři by uvítali výběr. Toto slovo měl ostatně v názvu týdeník, který od roku 1934, přes válku a ještě krátce po ní vycházel ve Zlíně. Až do okupace byl jeho podtitul - Nejzajímavější a nejlepší články současné doby - výstižný. Bohužel, kdybychom měli dát Monitoru podobně trefný podtitul, asi by zněl - Blábolení v Čechách a na Slovensku.

První číslo vydání má datum 15.ledna, druhé 22.ledna. Logicky byste očekávali, že týdeník tohoto zaměření vám přinese vysoce kvalifikovaný průřez uplynulým týdnem, takříkajíc jeho rentgenový snímek. To je však, zdá se, pro vydavatele cíl - řečeno marxistickou hantýrkou - příliš objektivistický. Nejstarší z deníků citovaných v čísle 1 nese datum 4.12.1990. Omlouvajíce redaktory, že se na první číslo zřejmě připravovali s předstihem, shledáme v druhém čísle, že ponor do minulosti je zcela srovnatelný - 5.12.1990.

U řady citovaných textů je v závorce uvedeno, že jsou kráceny. Očekávali byste proto, že cti být citován obšírněji se z delších textů dostane jen těm, které se týkají závažnějších témat a zároveň svou myšlenkovou a literární…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 23 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].