Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Ekonomika, Politika

Privatizace bez výjimek

Nesmíte s podniky mluvit v tázacích větách - co nám dáte do privatizace - ale pouze ve větách oznamovacích - do privatizace půjde to, to a to.

Nesmíte s podniky mluvit v tázacích větách - co nám dáte do privatizace - ale pouze ve větách oznamovacích - do privatizace půjde to, to a to. Tak nabádal český ministr privatizace Tomáš Ježek členy privatizačních komisí na schůzce, která se v pátek 18.ledna uskutečnila ve výboru pro obchod a cestovní ruch ČNR. Samotná morální vzpruha z úst Tomáše Ježka asi není to, co privatizačním komisařům pomůže v boji proti neohroženým ředitelům. Podniková ředitelství totiž často tvrdí, že vyjmutí provozoven z privatizace mají dohodnuté s ministerstvem. Toto blufování má cosi jako racionální jádro, a tím je plán ministryně obchodu a cestovního ruchu ČR Vlasty Štěpové na „vytvoření základního řetězce zásobování potravinami pro naše obyvatelstvo“.

Myšlenka vypadá takto: utvořit z malé části prodejen potravin akciové společnosti a nabídnout spoluúčast v nich západním firmám. Tím by se podle ministryně obchodu obešel „mezistupeň, kdy bude celý trh rozbitý, …a s pomocí těchto firem se okamžitě dostaneme na úroveň evropského zásobování.“ Tento plán vypadá jinak odspoda a jinak odshora.

Ministryně Štěpová začala na projektu pracovat již v době, kdy malá privatizace ještě nebyla na světě. Zkušené západní firmy by k nám přivezly bezkonkurenční techniku, svým kapitálem a znalostmi zajistily kulturu prodeje, nízký rabat a kvalitní dodávky, na které by se naši roztříštění soukromí obchodníci nezmohli. Síť uvažovaných prodejen prý vybíralo ministerstvo a vytyčilo si velmi přísné…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 20 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].