Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Zahraničí

Volné ruce jestřábů

Rozkaz maršála Jazova o přesunu výsadkových vojsk do Pobaltí byl zpočátku zdůvodňován zajištěním pravidelných odvodů do Sovětské armády.

Rozkaz maršála Jazova o přesunu výsadkových vojsk do Pobaltí byl zpočátku zdůvodňován zajištěním pravidelných odvodů do Sovětské armády. Některé z republik, které vyhlásily suverenitu, totiž zavedly alternativní vojenskou službu. Zákon o alternativní vojenské službě však Nejvyšší sovět SSSR dosud vůbec neprojednával, a tak i ti, kdo se rozhodli sloužit vlasti beze zbraně, jsou zcela nelogicky pokládáni za zběhy. Je ovšem zřejmé, že záležitost odvodů je pouze vítanou záminkou k demonstraci hrubé síly. Dokonalým příkladem je nesporně Pobaltí.

Ačkoli v posledních dnech a hodinách je pozornost poutána především k Litvě, není tato republika rozhodně jediným místem, kde probíhá intenzívní (a po demisi K.Prunskiene též navýsost účinný) pokus o násilný návrat ke starým pořádkům. Kromě Lotyšska a Estonska, kde byly změny ve prospěch svazového centra striktně termínovány, hrozí nebezpečí rovněž Ukrajině, Moldově, Gruzii a Arménii. Na Ukrajině je situace pro centrum o to jednodušší, že jsou tu dislokovány četné vojenské útvary, které se nedávno vrátily ze zemí východní a střední Evropy. V Moldově nebyl rozkaz M.Gorbačova z 1.12.1990 o odvodech do Sovětské armády parlamentně ratifikován, a tak vzniká nebezpečná situace, kdy by se důvodem ke konfliktu mohly stát mezery v zákonech. Zprávy o výsadkářích v lese poblíž moldavského města Bendery nabývají stále hrozivější podoby. Arménie zatím chce Jazovův rozkaz ignorovat, růst napětí v Náhorním Karabachu však svědčí o tom, že…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 20 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].