Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Zahraničí

NATO

Když portugalský ministr zahraničí Pinheiro vítal v Bruselu Václava Havla, prohlásil: "Dnešní NATO je výsledkem úsilí národů na obou březích Atlantiku o obranu společné civilizace, založené na principech demokracie, individuální svobody, soukromé iniciativy a právního státu."

Když portugalský ministr zahraničí Pinheiro vítal v Bruselu Václava Havla, prohlásil: „Dnešní NATO je výsledkem úsilí národů na obou březích Atlantiku o obranu společné civilizace, založené na principech demokracie, individuální svobody, soukromé iniciativy a právního státu.“ Pro nás bylo NATO symbolem studené války. Černobílé vidění světa rozděleného do bloků je nebezpečné pro celou civilizaci. Jestliže Západ vyšel ze studené války vítězný fyzicky i morálně, je to díky tomu, že portugalský ministr nemusel svá slova dolovat z historie. NATO stálo na těchto principech po celou dobu své existence.

Železná opona

Říká se, že studená válka začala v roce 1946 Churchillovým projevem o „železné oponě“ v americkém Fultonu. Tehdy byl však Churchillův hlas velmi osamělý; západní svět žil v euforii ze vzniku OSN a americká vojska se urychleně stahovala z Evropy. Vývoj ve východní Evropě jen postupně přesvědčoval západní politiky, že sovětská interpretace pojmů jako sebeurčení a svobodné volby je zcela odlišná od jejich. Sovětský svaz instaloval komunistické režimy v jedné zemi za druhou a blokoval jakákoli jednání o budoucnosti Německa. Amerika v té době pochopila, že Evropa se bez její pomoci neobejde. Počátkem roku 1947 americký ministr zahraničí Marshall nabídl velkorysý plán hospodářské pomoci, který Stalin odmítl. Rozhodujícími událostmi pro založení obranné aliance Západu byla sovětská podpora ozbrojeným komunistickým hnutím v Řecku a Turecku,…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 20 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].