Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Krakovská konference

Na cestě při našem přibližování k Západu jsou důležité dva prvky: vůle a důvěryhodnost. Přidružením k Severoatlantickému shromáždění dal náš parlament jednoznačně najevo dobrou vůli.

Na cestě při našem přibližování k Západu jsou důležité dva prvky: vůle a důvěryhodnost. Přidružením k Severoatlantickému shromáždění dal náš parlament jednoznačně najevo dobrou vůli. Na tom nic nezmění opozice komunistů, ke kterým se při projednávání v branně-bezpečnostních výborech připojil také Petr Uhl.

O víkendu 28.-30.června proběhla v Krakově konference o spolupráci ve Střední Evropě, která potvrdila, že vůli a snahu o důvěryhodnost sdílíme s našimi sousedy Polskem a Maďarskem. Do Krakova přijeli jak zástupci vlád „středoevropské trojky“, tak i představitelé politických stran. Aniž by byl takový úmysl kdekoli inzerován, sešli se na konferenci představitelé stran pravicových - polské Dohody středu, maďarského vládního Demokratického fóra, ale i FIDESZu, z Československa členové ODS a ODA. Tedy jakási neformální protiváha liberálně se deklarujícího Středoevropského fóra, sdružujícího Občanské hnutí, maďarské Svobodné demokraty a polskou Demokratickou unii.

Účastníci se lišili v názoru, jakou podobu a míru institucionalizace by měla středoevropská spolupráce mít. Ustavení státy financovaného Centra pro trilaterální studie a podobných institucí, které závěry konference doporučují, dost možná nezíská podporu pravice v našem parlamentu. Téměř naprostá shoda vládla však v analýze situace a pojmenování úkolů a problémů, které před námi stojí.

Z úvodních projevů byl nejvýraznější projev slovenského premiéra Jána Čarnogurského, pečlivě připravený naléhavý…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 20 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].