Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Komu prospívají

Dnešní vláda má sice koaliční charakter, ale veřejnost, která její chování a jednání kritickým okem sleduje, na ni nahlíží jako na vládu, která vyplynula z vůle Občanského fóra, a její úspěchy a neúspěchy poněkud neprávem Občanskému fóru připisuje.

Dnešní vláda má sice koaliční charakter, ale veřejnost, která její chování a jednání kritickým okem sleduje, na ni nahlíží jako na vládu, která vyplynula z vůle Občanského fóra, a její úspěchy a neúspěchy poněkud neprávem Občanskému fóru připisuje. V posledních měsících stále sílí dojem, že vláda jedná kuloárně a zejména v ekonomických otázkách nezodpovědně. Zákon o regulaci mezd z konce r.1989 je možno považovat za diletantský či poťouchlý: vychází totiž z Jakešovy filosofie „za stejné peníze více muziky“ a zcela pomíjí možnost inflace. Zákony o individuálním podnikání a o akciových společnostech, které mají být startem ke konkurenci a tržnímu hospodářství, byly sice připraveny pro vládu již začátkem ledna, ale ke schválení byly předloženy až koncem března - a přitom se ekonomika od listopadu stále zhoršuje! Právní normy k problematice vrácení nebo prodeje půdy soukromě hospodařícím rolníkům jsou zatím v nedohlednu.Velká obec potenciálních podnikatelů, ale i nedočkavých spotřebitelů a zejména zemědělců, jejichž důvěru je zvlášť obtížné získat, proto sympatie k současné vládě a k Občanskému fóru ztrácí.Kromě toho se někteří členové federální vlády vážně profanují, a premiér by měl uvažovat o jejich ponechání či odvolání.

Sociálním demokratům se nelíbí chování pana Komárka v Chile (i když od Pinocheta, který Chile pozvedl z ekonomických trosek poměrně rychle na 1.místo v Jižní Americe, bychom se nejspíš mohli naučit víc než od Franka Zappy) - podle mého soudu se…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 24 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].