Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Domov

„Důvěřuj, ale prověřuj”

Existují zvuky, které se lehce spletou s jinými, podobnými. Odemykání a následné řachnutí vězeňského katru se však nedá splést s ničím. Vědí to obvinění a odsouzení, potvrdí to i jejich věznitelé.

Existují zvuky, které se lehce spletou s jinými, podobnými. Odemykání a následné řachnutí vězeňského katru se však nedá splést s ničím. Vědí to obvinění a odsouzení, potvrdí to i jejich věznitelé. V posledních týdnech se o tom znovu přesvědčují i členové prověrkových komisí, které posuzují způsobilost příslušníků Sboru nápravné výchovy k další práci.

Příslušníci oficiálně rozpuštěné Státní bezpečnosti přišli na řadu už v únoru. Zasloužili si takovou poctu. Ti, kteří při prověrkách obstáli, by měli posílit prořídlé řady Veřejné bezpečnosti. Je obtížné představit si, jak kapitáni, majoři a podplukovníci s akademickými tituly „šlapou chodník“. Neprověření byli na základě novelizace zákona č.100/170 Sb. propuštěni bez nároku na plné finanční vyrovnání (tzn. šestiměsíční plný plat plus něco navíc). Doufejme, že se co nejdříve dočkáme objektivní statistiky, která rozptýlí obavy a ukáže nám, jak to vypadá doopravdy.Stejně důležitá se už od listopadu jevila očista vězeňského sboru. Příkaz k jeho prověření přišel však až v polovině června. Tehdejší ministryně spravedlnosti paní Burešová vydala Rozkaz č.18 o „ověřování způsobilosti příslušníků Sboru nápravné výchovy ČR k výkonu služby“. Na základě tohoto rozkazu byla ustavena Ústřední prověrková komise v čele s předsedou ing.Petrem Uhlem. Jejím prvním a zásadním úkolem bylo nejen prověřit příslušníky SNV z hlediska dalšího setrvání u sboru, ale především je uznat způsobilými pro práci konzultantů v jiných komisích. Skoro…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 17 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].