Často hledáte, jak…
Obálka vydání 21/1990
21/1990 • 1.–8. 8. 1990

1990/21

Domov

V zájmu obrany a bezpečnosti

Jaroslav Spurný

Víc vám o tom říci nemohu, jsem vázán slibem mlčenlivosti. To je odpověď, se kterou se i v dnešních dnech člověk setkává, pokud chce jako novinář přiblížit veřejnosti funkci jednotlivých složek ozbrojených sil.

„Údolí dutých hlav”

Jiří Tichý

"Škola dneška je pro člověka zítřka", hrdě hlásá dosud neodstraněný nápis v mezipatře Vysoké školy SNB v Praze- Lhotce. Obyvatelé Modřan a Lhotky areál této školy kdysi pojmenovali po svém: Údolí dutých hlav.

Azyl

Respekt

Krátce poté, co v Domě sovětské vědy a kultury skončila výstava o porevoluční ruské emigraci v Československu, nazvaná "Zde našli domov svůj", představil Pražanům mnichovský spolek Adalberta Stiftera spolu s bonnskou nadací Friedricha Eberta nevelkou expozici "Přestupní stanice Praha - německá emigrace 1933-1939".

Plzeňská konference, zlínské rvačky a marginálie k azylu

Jáchym Topol

Je zcela zřejmé, že všeobecný východoevropský úprk od komunismu ovlivňuje politické dění v zemích, kde se totalita ohánějící se někdy Marxem, jindy Stalinem a vždy vlastními domácími proroky ráje na zemi ještě drží u moci.

Zavřené dveře

Jaromír Plíšek

V posledním červnovém týdnu přijel do Prahy Crišan Petrescu, třiatřicetiletý malíř z Pitešti, a požádal u nás o politický azyl. Je zřejmě prvním rumunským občanem, který se k takovému kroku odhodlal.

Humanita ano, pomoc ne!

Ivan Lamper, Jan Brabec

Na přelomu února a ledna 1990 došlo na rakousko-české hranici v prostoru obce Horní Dvořiště k zajímavé příhodě. Jistá československá občanka, mimochodem velmi vzácná žena, jedna z vůdčích osobností naší předlistopadové opozice, byla rakouskými orgány zadržena při pokusu o převoz pětičlenné kubánské rodiny na území Rakouské republiky.