Často hledáte, jak…
Obálka vydání 1/1990
1/1990 • 14.–21. 3. 1990

1990/1

Kultura

Miroslav Rada v galerii Genesis

Lubomír Stejskal

V nově vzniklé galerii Genesis (sbor Českobratrské církve evangelické, tř.W.Piecka 60, Praha 2) se koná od 6. do 27.března komorní výstavka asi třiceti kreseb a akvarelů Miroslava Rady.

Všichni, ale žádní „Rodáci”

Andrej Stankovič

Při lhostejné a kusé informaci, jakou Čs.televize poskytuje o svých denních pořadech, se lze celkem bezpečně spolehnout, že divákovi unikl padesátiminutový dokumentární film bratislavské televize, vysílaný v pozdní hodině v neděli 18.2. na prvním programu.

Studio gaudeamus přesunuto na okraj

Tomáš Klvaňa

V dopisu premiérovi Československa, poskytnutém též sdělovacím prostředkům, líčí redaktoři Studia Gaudeamus svou nynější situaci slovy: "...(Od nově jmenovaného ústředního ředitele Čs.rozhlasu, PhDr.Františka Pavlíčka), jsme očekávali, že budeme respektováni i v dobách odlivu revolučního nadšení.

Obavy z rychleného znovuosazování soch TGM

Michal Blažek

Obavy z rychleného znovuosazování soch TGM se plně potvrdily v Hodoníně. Podstavec z tvrdého leštěného světlého kamene by se hodil spíše pod vůdce "zvláštního ražení" Gottwalda či Stalina, s nimiž nebyla nikdy žádná rozumná řeč, natož polemika, možná.

Juden raus! - ze sovětské literatury?

Vladimír Novotný

Na území Ruské federace dochází k velkým honům na Židy. Naštěstí nejde o žádné pogromy, krev neteče a domy nehoří, většina obyvatelstva na nacionalistické výzvy ani příliš nereaguje, zato se bohužel iniciativy chopili spisovatelé a vůbec takzvaní mistři kultury.

Domov

Bouře trvá dál

Ivan Lamper

Ministryně Burešová sice znatelně uvolnila režim (vězňové se smějí dívat na televizi, nejsou už stříháni dohola, příslušníci slouží v civilu a neozbrojeni, zlepšila se strava), ale valdičtí vězni stále píší petice, stávkují a drží hladovky.

O terorismu v Čechách

Milena Šindelářová

Když se zhruba před rokem začaly množit informace o anonymních telefonátech, oznamujících ohrožení té či oné instituce jakousi třaskavinou, dost pochopitelně jsme zpozorněli. Bylo jasné, že není o co stát.

Kdyby byl cikán svatý, zbělet nemůže

Š. Neumannová

Na koordinační centrum OF Prahy 3 došel podepsaný dopis. "Věc: Vyjádření se k rodině X. Zúčastnili jsme se sněmu OF Praha 3 dne l2.2.l990 v hotelu Tichý. Máme výhrady ke jmenování nových poslanců ONV Praha 3, speciálně k Y.X. - je to cikán!"

Stávka lékařů

Jan Brabec

Dne 8.3. přijíždíme do Karlových Varů, největších a nejproslulejších lázní v Československu, kde se ročně léčí asi v šedesáti lázeňských domech přes 70.000 lidí s chorobami trávicího ústrojí. Naším cílem je léčebný ústav Jesenius s lázeňskými domy Palacký, Elefant, Horův dům, Volga a Kladno.

Armáda stále předlistopadová?

Jan V. Dus

Ve středu 7.3. se na Václavském náměstí v Praze konala studentská demonstrace. Důvod? Všechno vypadá, jako by armáda zůstala zrušením vedoucí úlohy KSČ naprosto nedotčena. Studenti přijali alarmující dokument, podepsaný na místě několika stovkami lidí.