Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika

Policie navrhuje obžalovat premiéra kvůli Čapímu hnízdu. Právní stát funguje

Budou sociální demokraté připravení držet u moci Andreje Babiše pakliže bude obžalován?

Premiér Andrej Babiš, šéf ANO • Autor: ČTK, Dospiva Jakub
Premiér Andrej Babiš, šéf ANO • Autor: ČTK, Dospiva Jakub

Městské státní zastupitelství v úterý potvrdilo, že žalobce Jaroslav Šaroch dostal na stůl spis Čapí hnízdo s policejním návrhem na obžalobu premiéra Andreje Babiše, jeho ženy, dcery a dalších tří obviněných v případu Čapí hnízdo. Stalo se tři týdny poté, co policie oznámila, že vyšetřování ukončila, a že se obvinění budou seznamovat se spisem. Tentokrát nemůžeme policii (ani obviněné) podezřívat z průtahů. Nevíme, zda měli obvinění a jejich obhájci nějaké návrhy k pořízení dalších důkazů, ale pokud ano, policie je evidentně zamítla jako nadbytečné.

Stalo se to, co realisté očekávali: policie má dostatek důkazů, aby si troufla poslat spis k dalšímu řízení. Tentokrát si na jeho studium sedne žalobce Jaroslav Šaroch a rozhodne, jestli obžalobu podá a pošle spis soudu, nebo jestli sám bude chtít po policii další důkazy. Je tu i možnost, že státní zástupce vyšetřování odloží, nebo zastaví pro nedostatek důkazů. To je ale málo pravděpodobné, detektiv Pavel Nevtípil a státní zástupce na vyšetřování velmi úzce spolupracovali a bylo by velkým překvapením, kdyby žalobce po dvaceti měsících trestního řízení v tak citlivém případě hodil policejní práci „do koše“.  Kdyby státní zástupce návrh na žalobu odmítl, musel by přesvědčivě vysvětlit, kde policie selhala.

Bez Babiše juniora

K soudu se nakonec nedostanou všichni, kteří byli na počátku v případu Čapí hnízdo obviněni. Loni v květnu státní zástupci zrušili obvinění čtyřem z nich včetně Jaroslava Faltýnka. Neprokázalo se, že by se podíleli na přípravě údajného podvodu. Dalším, kdo ze spisu vypadl, je Andrej Babiš mladší. Žije ve Švýcarsku a nepodařilo se ho vyslechnout. Dnes je tedy jeho vyšetřování v rukou švýcarské prokuratury, která by měla nechat udělat znalecký posudek jeho duševní způsobilosti čelit stíhání. Bude-li kladný, měla by ho vyslechnout a případně poskytnout protokol české policii. To ale může trvat měsíce i roky.

Policejní návrh na obžalobu je velmi dobrou zprávou – nikoli však proto, že bychom si přáli vidět za každou cenu premiéra s trestem od soudu. Je to důkaz, že právní stát funguje i v případu, kdy žaloby míří do nejvyšších pater politiky. Když se stal Andrej Babiš premiérem, mnozí komentátoři i část veřejnosti propadali obavám, že se předseda vlády personálními rošádami ve vrcholných bezpečnostních funkcích pokusí vyšetřování nějak ovlivnit, nebo dokonce zastavit. Nestalo se, ale premiér zase opakuje starou písničku – jde o politický komplot.

To je nesmysl. Dotace dostala firma, která na ni neměla nárok, a kolem se děly věci, které přesvědčují policii a žalobce, že šlo o podvod. Od evropské agentury OLAF, která hlídá nakládání s evropskými penězi, máme stvrzeno, že dotace pro Čapí hnízdo byla vyplacena neoprávněně. Víme i to, že Babiš a další obvinění udělali řadu sofistikovaných fíglů, aby farma Čapí hnízdo peníze dostala. Není tu žádná persona z řad Babišových odpůrců, která by si tento příběh vymyslela. Ten příběh se stal. Nikdo jeho vyšetřování nemanipuloval, neexistuje rozhodnutí, které by věc z právního hlediska zpochybňovalo. Mluvit o politickém komplotu je neomalenost.

Narýsovat hranice

Je tu samozřejmě právní komplikace, o níž jsme v Respektu už několikrát psali.  Podstatná je totiž role Jany Mayerové, někdejší ekonomky Agrofertu, která podle policejních dokumentů věc vymyslela, prosadila - a napsala a poslala žádost. Ostatní jí v údajném podvodu pomáhali, třeba skrytým vyvedením jedné malé firmy z Agrofertu, protože koncern byl na dotaci příliš velký.

Jenže k tomu, aby se soudu podařilo Mayerovou odsoudit, musí jí dokázat úmysl podvádět. Policie má podle mediálních informací řadu indicií, které lze považovat za důkaz úmyslu, nicméně rozhodující bude názor soudu. Babiš a jeho rodina jsou v případu „jen“ pomocníky. Pokud soud neusvědčí Janu Mayerovou, nebude moci odsoudit ani nikoho z těch, kdo jí měli pomáhat. Protože by z trestního hlediska nebylo čemu pomáhat.

Dnes je hlavní otázkou, zda a za jak dlouho vypracuje Jaroslav Šaroch obžalobu. Spis zná z vyšetřování dobře, nemělo by mu to trvat déle než tři měsíce. A pak bude záležet na soudcích. Z jiných případu víme, že na pravomocný verdikt, ať už bude znít vinni, nebo nevinni, se často čeká roky.  Tento případ asi nebude výjimka. Andrej Babiš má schopné obhájce a reakce soudů na jejich strategii může proces protáhnout. Z pohledu vymahatelnosti práva je však dobře, že se případ zase o krok posunul.

A pak je tu politická rovina. Pokud bude premiér skutečně obžalován, měl by z postu šéfa vlády odejít. Měl, ale nezdá se to pravděpodobné. Babiš nemá cit pro spravedlnost, myslí především na svůj zájem. Proto bude opět největší tlak mířit na sociální demokraty. Budou skutečně připravení držet u moci muže, pakliže bude obžalován? Všechny argumenty, že je tu riziko vlády ANO, KSČM a SPD, jsou oprávněné, ale někde se musí narýsovat hranice. A tou hranicí rozhodně je obžalovaný premiér.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].