Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika

Kováčik: Komunisti, ty potvory, nic církvi neukradli. To začal už Josef II.

S předsedou poslaneckého klubu KSČM nejen o zdanění náhrad za církevní majetek

Zástupci KSČM sledují výsledky sněmovních voleb. Na snímku Pavel Kováčik • Autor: ČTK
Zástupci KSČM sledují výsledky sněmovních voleb. Na snímku Pavel Kováčik • Autor: ČTK

S předsedou poslaneckého klubu KSČM Pavlem Kováčikem o zdanění náhrad za církevní majetek, což je jeden z požadavků, jimiž strana toleranci kabinetu Andreje Babiše.

Proč by se měly náhrady za církevní majetek zdanit?

My je považujeme za příjem, za dar, který stát velmi velkoryse církvím udělil. Na to si církev nevydělala, to vydřela z lidí. Vlastně to ani nebyl její majetek v pravém slova smyslu, byl jí císařem pánem svěřen k užívání. Pokud stát církvím majetek dal, je to velmi velkorysý dar - a jako každý občan když něco dostane, má ho i církev zdanit. Je na sněmovně, aby to posoudila; naše vlajková loď je to už dlouho.

Někdo může namítnout, že je to totéž, jako by vám někdo ukradl dům, soud mu uložil vyplatit vám náhradu a vy byste měl z něčeho, co bylo už vaše, platit daň. To vám připadá správné?

Je to jeho právo mít takový názor… My máme jiný názor.

Je to paradox. Komunisté majetek církvím ukradli a teď prosadí, aby náhrada za něj byla zdaněná?

Ono to začalo daleko dřív. To by Josef II. kvůli svým reformám musel být komunista… Není to tak, že až komunisti, ty potvory, byli proti majetku církve. Začalo to už josefínskými a tereziánskými reformami. Navíc, jak už jsem řekl, zpochybňujeme, že majetek církvím patřil, byl jim jen svěřen do správy.

Zákon o církevních restitucích neřeší 18. století, vrací církvím, co jim sebrali komunisté.

Prosím pěkně, vadí mi i výraz „náprava majetkových křivd“. Nesouhlasím s tím, že jde o majetkové křivdy. Církvi majetek nepatřil, byl jí jen svěřen do správy. Nějaké „že komunisti něco ukradli“ neuznáváme.

Nechystáte také třeba zestátnění?

Některé věci by si zasloužily zestátnit, vrátit do veřejných rukou. Vezměte si třeba vodu, kterou jsme rozdali do zahraničních rukou za hubičku - a teď naříkáme, že máme drahé vodné a stočné.  Máme požadavky, aby se voda vracela do veřejných rukou. Ne zestátnění, ale odkup akcií, aby se správa strategických věcí přešla do rukou státu a obcí. Je to náš názor.

Říkáte správa strategických věcí, které ještě máte na mysli?

Třeba nerostné suroviny, jsou nás všech, ale zahraniční společnosti z nich odváží zisky.

Jak to chcete udělat?

Vláda by měla prosazovat a dotovat odkup akcií.

Co když je firmy nebudou chtít prodat?

Budou, nebudou, je to otázka ceny, nabídky. A je to jen jedna z mnoha cest.

Jaké jsou další?

Založit paralelní firmy se státní účastí, přesněji veřejnou, účastnit se mohou i obce. Tyto paralelní firmy by byly dotované, zvýhodněné, dostávaly by veřejnou podporu. Evropská unie by nám jistě chtěla tuhle cestu znepříjemnit, ale právě tam zisky plynou.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].