Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika

Koláčný: Nechci projekt Housing First rušit, jen potřebuji vědět, kolik stojí

S lídrem brněnských Pirátů o tom, že na ukončování bezdomovectví rodin s dětmi bude pracovat i nová koalice

Autor: Milan Jaroš
Autor: Milan Jaroš

„Pokud ekonomická analýza, na níž jsme trvali už před volbami, prokáže, že je to nejen pro samotné rodiny, ale i pro město přínosné, budeme v projektu pokračovat.“ To řekl v rozhovoru pro Respekt lídr brněnských Pirátů Tomáš Koláčný o projektu Housing First, Bydlení především.  „Myslel jsem cost – benefit analýzu, která nehodnotí jen finanční, ale i sociální či zdravotní dopady, které projekt generuje,“ vysvětluje nyní detailněji, jak se Piráti hodlají k projektu zachovat.

 Ekonomicky pro město projekt přínosný není, na to nepotřebujete analýzu: poskytuje byty za nižší než tržní nájem, platí sociální pracovníky. Výhodné to může být pro stát, který platí nižší příspěvek na bydlení a méně za ústavní péči o děti, nebo pro zdravotní pojišťovny, protože slušně bydlící lidé jsou zdravější. Když analýza vyčíslí, kolik město doplácí, Brno skončí s projektem Housing First?

Jako člověk, který má ze zákona pečovat o majetek města coby řádný hospodář, potřebuji pro rozhodování podklady včetně ekonomických dopadů a přínosů, které projekt generuje. To ale neznamená, že na jejich základě budu chtít projekt rušit.

To, že město na projektu prodělá, tedy není důvod s ním končit?

Není, ale pro mě je nezbytné vědět, kolik to město bude stát. Zvlášť pokud by mělo být cílem ukončování bezdomovectví obecně, potřebuji vědět, jaké finance z rozpočtu na to budou třeba.

Ta věta z rozhovoru ale vyznívá celkem jasně: v projektu budeme pokračovat, když analýza ukáže, že je pro město ekonomicky přínosný.

Myslel jsem cost – benefit analýzu, která nehodnotí jen finanční, ale i sociální či zdravotní dopady, které projekt generuje.

Na konci minulého volebního období jste hlasoval pro akční plán ukončování bezdomovectví rodin s dětmi, který předložila tehdejší koalice ANO, Žít Brno s podporou Pirátů, lidovci a zelení. Během deseti let podle něj neměla být v Brně ani jedna rodina s dětmi na ubytovně či v jiném nevyhovujícím prostředí. Plán neprošel. Myslíte, že současná koalice ODS, ČSSD, Pirátů a lidovců ho schválí?

Před volbami neprošel, protože ho nepodpořilo ANO. V současné koalici je shoda, že chceme ukončovat bezdomovectví rodin s dětmi.

Podle zmíněného akčního plánu?

Věřím tomu, že může být přijat i tento. Nevedli jsme ale debatu nad ním, jen  v obecné rovině. Na to se ptejte našich koaličních partnerů, zda si akční plán nastudovali a co si o něm myslí. Můj osobní postoj je, že ho podporuji v podobě, v jaké byl minulém volebním období předložen.

Myslíte, že pro něj bude ODS, která byla vždy proti projektům Housing First a hlasovala proti nim? Jak ji přesvědčíte, aby názor změnila?

Věřím, že ano, ale zeptejte se ODS. Bavili jsme se o ukončování bezdomovectví rodin s dětmi, na tom jsme se shodli, k němu chceme směřovat. Podstatné je, aby se sociálním charakterem prezentovalo město jako celek, ne jedna strana.

Tím chcete říct, že akční plán se dá schválit i bez ODS?

Nemá většinu v radě. Věřím, že sociální demokraté dostojí svému jménu a budou sociální - a lidovci dostojí tomu, že v minulosti pro projekty Housing First hlasovali. V radě to stačí. A v zastupitelstvu by bylo na místě, aby se připojilo ANO.

Brno zatím nastěhovalo do bytů 50 rodin s dětmi, po roce si bydlení udrželo 48 rodin. Kdy přijdou na řadu další?

To vám teď nedokážu říci, magistrát nemá v tuto chvíli k dispozici volné byty. Většinu z asi 28 500 bytů mají městské části, magistrát může každý rok převzít desetinu z nich v rámci celoměstského zájmu.

Kdy to udělá?

Ještě jsem ani nesložil zastupitelský slib, nebylo ustavující zastupitelstvo, takže v tuto chvíli nevím.

Brno nastěhovalo do bytů také 30 jednotlivců-bezdomovců, pilotní projekt počítá s celkem 65. Kdy přijde na řadu 35 dalších?

Chci prověřit, zda zabydlení jednotlivci jsou schopni starat se o svěřený majetek, platit nájem a dodržovat principy společenského soužití. Pokud ano, rád bych projekt dokončil. Kdyby nebyl dokončen, museli bychom vracet peníze Evropské unii.

Jak zjistíte, zda se lidé starají o majetek a dodržují principy společenského soužití?

Je třeba se bavit se sociálními pracovníky, se zabydlenými i s jejich okolím. Nebude to založené na diskusi s jedním člověkem, chceme si udělat objektivní názor, jak zabydlení probíhá, a pak vyhodnotíme, zda tyto podmínky jsou naplněné.

Jak se pozná, zda se člověk o svěřený majetek stará dostatečně?

Město byty opravilo, lidé v nich rok bydleli, teď je žádoucí ověřit, zda nedošlo k zásadnímu poškození. Nečekám, že by došlo, ale je třeba to ověřit.

Co je zásadní poškození?

To nedokážu taxativně vyjmenovat. Ale je třeba zjistit, zda nedochází k zásadnímu poškození majetku.

K jiným nájemníkům města, kteří nejsou součástí Housing First, se také půjdete podívat, zda něco nepoškodili?

Když město někde provede rozsáhlou rekonstrukci, je na místě to ověřovat všude, nemám s tím problém. Ale když někdo dlouho žije na ubytovně, může mít větší problém se o svěřený majetek starat - a je na místě kontrola.

Není to pro ty lidi ponižující?

Tito lidí dostali od města zásadní výhodu, byli preferovaní před jinými čekateli, na obecní byty se čeká léta. Měli by tedy strpět jistý diskomfort.

A co myslíte základními principy společenského soužití?

Udržovat pořádek ve společných prostorách, nezanášet ho odpadky, dodržovat noční klid. Netvrdím, že se to děje, chci to jen ověřit. A nebudu to ověřovat na základě jednoho člověka, ale co nejširšího vzorku lidí.

Kdo se nahlas hádá nebo občas uspořádá mejdan, dostane výpověď?

Bude to důvod pro terénní pracovníky, aby zvýšili snahu. A když se to nezlepší, je to důvod k zákroku.

Budete takto mapovat dodržování principů společenského soužití i u brněnských obecních nájemníků, kteří nejsou v projektu Housing First?

Rozdíl je v tom, že toto je pilotní projekt, nový přístup, město něco testuje. Pro vyhodnocení úspěšnosti nového přístupu je třeba více dat než u přístupu, který se praktikuje desítky let. Cílem není někoho stigmatizovat, ale mít vlastní informace pro vyhodnocení - a případně projekt hájit, když někdo říká, že je problematický.

Už máte sepsanou koaliční smlouvu s ODS, ČSSD a lidovci. Co tam o projektu Housing First je?

Jak jsem říkal ostatním novinářům, koaliční smlouvu zveřejníme nejspíš v pondělí, do té doby se nechceme vyjadřovat. Ale na tom, že chceme ukončovat bezdomovectví rodin s dětmi, je shoda. Zda to bude podle předchozího akčního plánu, nevím, je složité bavit se o něčem, o čem jsme do detailu nediskutovali.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].