Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura

True detective je zase smutný mlčenlivý samotář

Temný případ se snaží zapomenout na komplikovanou a nepovedenou druhou řadu

Zpět k jednoduchosti
Zpět k jednoduchosti

Bylo by enormně zajímavé být mouchou na stěně během schůzky Nica Pizzolatta, autora seriálu Temný případ, a jeho producentů po konci druhé řady. První série patřila díky spojení krimi žánru, jižanské mystiky, noiru a filosofování mezi události roku ve všech ohledech, nad druhou se naopak kritici shodli, že raději neměla vůbec vzniknout.

Přesto – nebo právě proto – se HBO pustila do série třetí. A první dva díly naznačují, že cokoliv na oné schůzce padlo, vrátilo úspěchem lehce zpychlého Pizzolatta na zem. Temný případ se vrací od překombinovanosti k základům, k promyšlené detektivce bez pseudo-fangliček. A ty, které scenáristé zvolili, jako třeba posouvání mezi časovými dekádami a nevyzpytatelnost paměti, fungují i v opakování již ozkoušeného.

Třetí řada do velké míry zrcadlí první. Podle logiky „když se něco podařilo, proč se k tomu nevrátit“. Dvojice detektivů ve státě Arkansas vyšetřuje záhadné zmizení dvou malých dětí, sourozenců z rozpadlé rodiny, na začátku 80. let. Kolem je dost podezřelých, na povrch vystupují skrývané neřesti a tajemství. K případu se pak vracejí o deset let později. A třetí rovinu tvoří zhruba současnost, kdy jeden z detektivů – mlčenlivý černošský veterán z Vietnamu a výjimečný stopař – loví z paměti fakta případu pro televizní pořad o nevyřešených kauzách. Což odráží i reflektuje současnou vlnu fascinace skutečnými zločiny. Navzdory problémům s pamětí se pod vlivem natáčení rozhodne detektiv v důchodu případ jednou provždy skutečně vyřešit. Konec druhého dílu ho zastihne v pyžamu a trepkách, přeneseného ve vzpomínkách a čase…

https://www.youtube.com/watch?v=btoZfxs0pE0

Pizzollato se rozhodl pozornost přenést na jednoho z dvojice parťáků, kterého hraje Mahershala Ali s patřičnou dávkou tajemna a sebekontroly, se kterou krotí bolesti z minulosti i vlastní povahu. Temný případ potvrzuje čtyřiačtyřicetiletého držitele Oscara jako jednoho z nejzajímavějších herců své generace. Jeho detektiv přesně zapadá do snahy vzkřísit stoický typ maskulinity, existencialismus i temnou náladu první řady. Právě Ali do velké míry drží Temný případ pevně v jeho přímočarém kurzu.

Pizzolatto se nechal u druhé řady unést a podle mantry „násilnější, temnější, složitější“ se pokusil dokázat, že umí odvyprávět cokoliv. Místo aby divákovi nabídl inteligentní zábavu na půdorysu kvalitní televize, pokusil se jej oslnit vlastní výjimečností. Výsledkem byl nepříliš srozumitelný a pramálo zajímavý chaos. Vrcholem existenciální mystiky byla skvrna na stropě pokoje, na niž hrdina zíral. U třetí řady šel scenárista opačným směrem, k jednoduchosti. I když má nový Temný případ o jednu časovou rovinu víc než ceněná jednička, nepůsobí složitěji. Spíš protříděně, zbavený balastu, a naopak vybavený střídmostí, kterou někteří mohou považovat za nedostatek inspirace.

Autor: HBO
Autor: HBO

Pizzolatto ale neměl na výběr, pokud nechtěl dál ničit svůj kredit. A střídmost v krimi žánru nikdy není na škodu – není nic nezáživnějšího než demonstrativně přepálené portréty sériových vrahů a rituálních vražd. Pizzolatto drží na uzdě i svou tendenci tajemných dialogů a promluv, u nichž musel divák luštit jejich význam - a často se jej vůbec nedobral. Výsledkem byl pocit, že show je podstatně hlubší, než ve skutečnosti byla, protože divák musí pro svůj zážitek více pracovat. Náznakové dialogy jsou i v novém Temném případu, nicméně zatím je seriál směřuje k hlavnímu detektivovi, který nakonec může sám být jakýmsi temným případem.  K jeho minulosti, samotářské povaze, komplikovanému manželství a motivacím.

Ještě jednou podstatnou věcí se třetí liší od první řady – otázkou rasy a rasismu. Detektiv je jediným černochem u místní policie. Není součástí kmene, jak pronese v jedné hádce se svým partnerem, kdy nenápadně vyplave na povrch systémový rasismus uvnitř policie. Není nicméně zatím jasné, kam se seriál v tomhle ohledu vydá - a zda nepůjde jen o další dílo, které se v současném společenském klimatu snaží působit, že říká něco podstatného.

Na finální verdikt je po dvou epizodách brzo. Temný případ je zatím hlavně solidní detektivka rozehraná kolem záhadného zločinu, která vybočuje z řady díly magnetickému Alimu a evokativní atmosféře amerického Jihu. Čas ukáže, jestli je i něco víc - a jestli na konci bude čekat nečekané monstrum.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].