0:00
0:00
Astrounat Brázda
Odvaha nejen číst

Komentáře5. 12. 20233 minuty

Lidé v Pásmu Gazy trpí tak, že by to neměli přehlížet ani čeští politici

Je třeba využít našich kontaktů s Izraelem a vyzvat k většímu ohledu na civilní oběti

Dva nejvyšší reprezentanti českého parlamentu Markéta Pekarová Adamová a Miloš Vystrčil navštívili v pondělí Izrael. Zavítali do přepadených kibuců v blízkosti Pásma Gazy, kde se 7. října odehrálo vraždění spáchané teroristy z Hamásu, a Vystrčil do kamery krátce vysvětlil, že je lepší důležité věci jednou osobně vidět než si je nechat mnohokrát vyprávět.

To je asi pravda, i když v Česku nemáme problém uvěřit tomu, co o jednom z nejhorších dní historie svého státu říkají sami Izraelci. Možná důležitějším důvodem návštěvy byla tedy morální a politická podpora těžce zkoušeného židovského státu, kterou Česko nešetří, a to je dobře.

↓ INZERCE
Inzerce Budvar
Inzerce Budvar

Přesto nelze pominout, že návštěva dvou po prezidentovi nejvyšších ústavních činitelů se odehrála v době, kdy se diskuse spojená s Izraelem posunula v souvislosti s tím, jak úspěšně probíhá útok na základny Hamásu v Pásmu Gazy. Po obnovení bojů přerušených týdenním příměřím stupňují Spojené státy a v rámci svých velmi omezených možností i Evropa tlak na Izrael, aby bral na civilisty v Gaze větší ohled než dosud.

Předplaťte si Respekt a nepřicházejte o cenné informace.

Online přístup ke všem článkům a archivu

Články i v audioverzi a mobilní aplikaci
Možnost odemknout články pro blízké
od 150 Kč/měsíc