Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda

Reklama

Často hledáte, jak…

Proměny popu

Písničkářka Sinéad O’Connor předběhla dobu v pojetí toho, co je síla a co slabost

Irská umělkyně byla jedna z nejvýraznějších a nejméně pochopených postav své generace

Autor: Frans Schellekens
Autor: Frans Schellekens

Tak jako každý rok i letos jsem pro vás vybral texty, které ilustrují rok 2023. Pokud nepatříte mezi naše předplatitele a chcete si vybrané texty a rozhovory přečíst, předplatit si nás můžete už za 180 kč na měsíc. Budete mít k dispozici aktuální texty, jejich audio podobu a přístup do archivu od roku 1989. Můžete tak učinit na adrese predplatne.respekt.cz.

Erik Tabery, šéfredaktor

Nechtěla jsem být popová hvězda. Chtěla jsem být protestní zpěvačka,“ opakovala vytrvale v mnoha rozhovorech i mimořádně otevřených knižních pamětech Rememberings, které vydala předloni. Sinéad O’Connor byla jednou z nejvýraznějších a nejvíce průkopnických protestních písničkářek posledních padesáti let, ale zároveň tou ve své době nejméně pochopenou. Měla sice hitparádové hity, ale jako hitparádová celebrita se chovat nechtěla.

V devadesátých letech ji tento nesoulad stál značnou část reputace, ale navzdory tomu se jí podařilo prošlapat cestu zástupům dalších tvůrců a tvůrkyň, kteří nejenže přestali naplňovat jasně daná genderová očekávání, ale také zcela v jejím duchu převrátili pojetí toho, co znamená odvaha promluvit. A to jak o osobní bolesti, tak o celospolečenských nespravedlnostech.

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 43 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].